dinsdag 21 juni 2022

Week Spot: Kejam featuring Chanel


'Let the music do the talking'. De waarheid als een koe en een waarheid die ik niet wens te halveren. Alleen schiet dit niet bepaald op voor een blog als Soul-xotica. Immers... hier valt niets te halen. Alleen maar leesvoer en zo nu en dan een foto (tot zover ik ze zelf niet heb 'geleend'), maar het is geen afhaalchinees zoals vele andere muzikale blogs. Welke ook vaak in de knoei zijn gekomen met auteursrechtenjagers en dergelijke. Nee, voor Soul-xotica heb ik méér dan alleen de muziek nodig. Ik heb stof nodig om over te schrijven. De keuze voor de Week Spot van deze week is al een tijdje bekend. Alleen moet ik nog kijken of er iets valt te melden over de artiesten. Dat valt vies tegen, ook al ben ik al blij genoeg om op zijn minst een beetje informatie te vinden over Chanel. De Week Spot van deze week is afkomstig van de dubbel-single 'Creating Majek' van Kejam uit 2019 en wel in de vorm van 'This Love Is Magic' van Kejam Featuring Chanel. Dat is kant 1 van de tweede single.

Moet ik het weer over Klaas Jan Mulder hebben? Ach... waarom ook niet? Het wordt in ieder geval al niet een lang bericht. Mulder is niet alleen organist in de Sneker Martinikerk maar geniet ook nationaal een goede naam in de cirkel van orgelliefhebbers en gewijde muziek. In de late jaren tachtig wil Mulder het eens proberen in de hoek van populair-klassiek en brengt een aantal platen en cd''s uit onder de de naam Kajem. Met een futuristisch ogend logo doen de hoesjes vermoeden dat we hier hebben te maken met symfonische rock maar in werkelijkheid is het dus een organist met moderne bewerkingen van klassieke stukken. Stom als het is maar ik moet altijd denken aan Kajem als ik deze plaat van Kejam zie. En ook Kejam is een woordgrapje met de naam van de producent. Zijn volledige naam luidt Oladisun Majekodunmi. Dubbele woordwaarde. Om de zaken iets eenvoudiger te maken kort hij zijn naam in tot Dee Majek. Voor zijn project in 2019 draait hij Majek om en maakt er Kejam van. Hij is geboren in Nigeria. Zijn professie is songschrijver, producent, remixer en label-eigenaar van VEC Records. Hij houdt tegenwoordig residentie in Londen. In 1983 laat hij al van zich horen middels een single van Warner Baker. Hij schrijft de a-kant, 'Live And Learn', samen met Roy Carter. In 2019 brengt hij deze dubbel-single en nog een single uit bij Izipho Soul met de titel 'Creating Majek'. Hierop werkt hij samen met een aantal studiozangers en zangeressen waarvan we Cleveland P. Jones inmiddels kennen dankzij James Day en zijn J.D.'s Time Machine.

Dan begint de zoektocht naar Chanel. Op zichzelf laat ze zich snel genoeg vinden, alleen zijn er nogal een paar acts geweest die deze naam hebben gebruikt. Meest recent is de Spaanse inzending voor het Eurovisiesongfestival. Dat is dus een andere Chanel! 'Onze' Chanel heet eigenlijk Heather Chanel Perry en is geboren in Zuid-Afrika. Ze groeit op in Manchester en is voornamelijk actief als zangeres op verschillende house-producties. 'This Love Is Magic' valt dan ook niet heel erg uit de toon bij haar overige werk. Ik weet niet van het bestaan van een 'originele' versie. Op 'Creating Majek' staat in ieder geval de 'Soul Rockers Mix'. Hoewel de plaat bijna drie jaar oud is en niet bepaald een bestseller is geweest voor Izipho Soul durf ik het anno 2022 nog een kans te geven. Dit nummer heeft me de afgelopen weken erg vrolijk gemaakt en dus acht ik de hoogste tijd voor een 'rerelease'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten