dinsdag 28 juni 2022

Week Spot: Funk Junction


Komende zaterdag ga ik in 'Do The 45' alle Week Spots draaien van week 27 in 2021 tot en met deze week. Op zondagavond begin ik met 'The Vinyl Summer Spirit Of'. Nadat ik een paar jaar in de zomermaanden 'The Summer Spirit Of' heb gedaan, besluit ik dat het weer tijd is voor vinyl. 'The Summer Spirit' zijn namelijk vooral digitale shows en moeten een rustpuntje zijn voor mij en de apparatuur. Toch is het draaien van vinylplaatjes het leukste dat er is en zo ben ik met 'Vinyl Summer Spirit' begonnen. Zondagavond trap ik af en wel met het jaar 1980. Ik denk dat ik wel twee 'Do The 45'-shows zou kunnen vullen met jaren tachtig, maar weet niet of dat heel interessant wordt. Vandaar dat ik aftrap met een jaar uit dat decennium zodat ik later het nog eens kan doen en dan inclusief de zaterdagavond. De Week Spot zal elke week ook een plaat uit dit betreffende jaar zijn. Het is afgelopen zaterdag dat ik weer eens op het label kijk van Funk Junction en zie dat het oorspronkelijk uit 1980 stamt. Dat maakt dat 'Let's Try It Again' de kersverse Week Spot mag zijn. Ik heb als fotomodel het label van de oorspronkelijke single uitgezocht maar heb heb hem zelf op de Epsilon-uitgave uit 2022.

Hoe het precies zit, vermeldt de geschiedenis niet. Het is een gegeven dat de band bekend staat als Funk Junction. Dan is het opvallend dat hun enige officiƫle single is uitgebracht als Junction. 45cat vermeldt nog twee singles van Junction maar dat zijn waarschijnlijk andere bands. Volgens de gegevens van Epsilon-eigenaar Yann Vatiste is Funk Junction vooral een funkband. Junction op MGM is springerige soul en de tweede Junction is meer hardrock-achtig. James Greene, Fred Ross en Alan Ross zijn de vaste leden van Funk Junction. Tony Rodrigues is te horen op 'Let's Try It Again'. Op de andere opname is zijn plek ingenomen door Preston Delaney.

Het verhaal begint in oktober 2020. De wereld gaat gebukt onder een lockdown en Yann en Steve Green zijn vastberaden om in de tussentijd informatie uit te pluizen van een paar uiterst zeldzame platen. Eentje daarvan is 'Let's Try It Again' van Junction, een obscuur plaatje op het Fos-Glo-label uit 1980. Na een paar dagen spitten, komen ze James Greene op het spoor. Greene is de songschrijver van 'Let's Try It Again'. Hij koppelt de Engelae heren door naar Warren Foster. Foster is manager van Funk Junction en tevens eigenaar van het Fos-Glo-label. Foster is een grote naam in de omgeving van San Francisco. Hij begeleidt en produceert onder andere Butch Tavares & The Tavares Brothers (die wij beter kennen als Tavares), Con Funk Shun en Lenny Williams. Er ontstaat een druk contact tussen Yann en Warren en een persoonlijke ontmoeting tussen beide is in de planning. Het gesprek zal onder andere gaan over een paar Foster-producties die het levenslicht gaan zien op het Epsilon-label. Een jaar na de ontmoeting met James Greene heeft Epsilon de toestemming om 'Let's Try It Again' uit te brengen en krijgt als bonus een meer funky opname uit dezelfde tijd welke nooit eerder is uitgebracht. Het gebeurt niet vaak dat een labeleigenaar met name de b-kant aanprijst maar bij Funk Junction lijkt het helemaal terecht. 1980 is een beetje laat voor termen als 'crossover' en 'sweet soul' en ik denk dat menigeen 'post-disco' zou gebruiken. Het is beduidend minder funky dan de a-kant maar wel een prachtig nummer met dito zang. Vooruit dan... 'sweet soul' in een fris jaren tachtig-jasje. Daar kan ik wel mee leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten