vrijdag 24 juni 2022

Singles round-up: juni 9


Is er een kledingstuk te bedenken waar we momenteel even niet aan willen denken? Een winterjas wellicht? Het is niet helemaal nieuw dat ik een andere winterjas uitzoek terwijl het buiten hartje zomer is. De Belgische verkoper geeft de voorkeur aan UPS als verzender. Ik heb nagenoeg geen ervaring met UPS maar wat mij betreft is het de laatste keer geweest. Op de dag van bestelling krijg ik wel acht mailtjes met louter wijzigingen in hun persoonlijke administratie. Dat het woensdag al op het pakketpunt is bezorgd, moet ik ontdekken als ik de track-and-trace na ga. Niks geen mail daarover. Ik zie dat het punt in Steenwijk op donderdag tot acht uur open is en zo stap ik even na zessen op de fiets. Daar aangekomen blijkt dat het té warm is voor het personeel om open te zijn. Ik ga het morgen oppikken. Natuurlijk moet het even worden gepast, maar dat wordt een verhaal van snel aan, rits dicht, rits naar beneden en weer uit. De naalden heb ik vanavond opgehaald bij het pakketpunt in Uffelte en bovendien heeft de postbode me twee hagelnieuwe singles bezorgd. Straks ga ik aan de slag met de Blauwe Bak Top 45 welke ik morgen ga uitzenden op Wolfman Radio. Eentje van de twee van vandaag komt waarschijnlijk nog wel in de lijst. Over de singles die nog gaan komen... deze hebben té kleine impact gehad en gaan mee voor de Top 100 in december. Nu eerst de laatste negen singles van Discogs.

* Del Shannon- Little Town Flirt (NL, London, 1963)
* Del Shannon- Two Kinds Of Teardrops (UK, London, 1963)
Het zou wijsheid zijn om nu al de naalden te installeren en alvast een beetje te experimenteren met het toonarmgewicht. Toch laat ik bewust mijn grijze baard staan om er iets wijzer uit te zien want de wijsheid zélf hebben we nog maar eens een decennium uitgesteld. Ik ga nu echter even de Skytec gebruiken want daarvan klonk de naald nog niet eens onaardig afgelopen zondag. Van Del Shannon lust ik bijna alles. Ik word dankzij de tv-serie 'Crime Story' gegrepen door 'Runaway' en als Shannon kort daarop komt te overlijden en ik meer en meer van mans' geschiedenis leer kennen, ga ik hem alleen meer waarderen. 'Little Town Flirt' klinkt niet helemaal nieuw meer, maar dat heeft zo zijn charme. Del mag vooral in de refreintjes even in de hogere regionen met zijn stem en zo hoor ik hem het liefste. Nu merk ik weer eens het verschil tussen Nederlandse en Engelse persingen. Ook 'Two Kinds Of Teardrops' is lekker dramatisch maar nu met meer een stevige beat en bovenal een veel mooier geluid, maar dat is dan vinyltechnisch. Terwijl ook deze single al een zwaar leven achter de rug heeft.

* The Shells- Sippin' Soda (US, Roulette, 1957, re: 1973?)
De Golden Goodies-serie van Roulette beslaat een behoorlijke tijd, maar ik ken een aantal uit 1973 en omringende jaren en zo durf ik de gok te nemen. Het plaatje verschijnt origineel op het End-label in 1957. Dit is pure doowop en persoonlijk heb ik dit altijd méér rock'n'roll-achtig gevonden dan dat ik het onder de soul heb willen scharen. Het komt bij mij dus gewoon in de jaren zestig-bak. Verder is het een erg fraaie 'timepiece' maar meer ook niet.

* Smokey- If You Think You Know How To Love Me (NL, Rak, 1975)
De eerste platen van Smokie zijn gespeld als Smokey. Of er nu bezwaar is gekomen vanuit Motown of dat het uit eigen beweging is geweest, is me nooit duidelijk geworden. 'If You Think You Know How To Love Me' is in ieder geval nog onder de oude naam. Terwijl The Sweet met hardrocknummers meer gebruik gaat maken van eigen nummers en Mud dat besluit Rak en Chinn en Chapman te verlaten, moeten de heren op zoek naar een nieuw vehikel. In tegenstelling tot eerdere producties is het geluid van Smokey/Smokie meer countrypop-achtig en geeft Nicky Chinn en Mike Chapman de gelegenheid om meer te concentreren op de klassieke popsong zonder dat ze rekening hoeven te houden met gimmicks. Hoe vaak je ook 'Living Next Door To Alice' en 'Lay Back In The Arms Of Someone' gehoord mag hebben, bij een nadere inspectie blijken het erg klassieke popsongs te zijn en dat geldt niet in mindere mate voor 'If You Think'. Ik ben in ieder geval ontzettend blij dat ik hem kan toevoegen aan de collectie!

* Sonny & Cher- I Got You Babe (NL, Atlantic, 1965)
Je kijkt in eerste instantie een beetje gek naar het EMI-hoesje en bent al geneigd om een Negram- of Polydor-hoesje te zoeken voor de plaat. Maar... het is waar! Atlantic is dan weliswaar gelieerd aan London, maar in Nederland wordt de distributie van Atlantic tot 1967 gedaan door Bovema. Dan zal Polydor het voor een tijdje overnemen en in de jaren zeventig wordt het een onderdeel van Negram. Dit is nu zo'n plaatje waar ik in principe over had besloten dat ik er zonder kon leven. Nu dat ik hem draai van de originele Nederlandse single krijg ik toch een erg plezierig gevoel in mijn maag. Hetzelfde als bij 'When A Man Loves A Woman' van Percy Sledge en 'Tell It Like It Is' van Aaron Neville, om een paar te noemen. Het klinkt zó anders dan de cd-versies die we kennen van de radio.

* Dusty Springfield- Stay Awhile (NL, Philips, 1964)
Arjan van Minstrel is erg gelukkig als hij ziet dat ik een hele stapel jaren zestig-singles ga meenemen uit de zaak. Even ervoor hebben we een discussie gehad. 'Ik geloof dat de interesse van de jaren zestig op zijn retour is en dat het nu al meer neigt naar de jaren tachtig'. Interessant punt want in 33 jaar verzamelen heb ik een aardverschuiving gezien. In 1989 is vijf gulden al een ondenkbaar bedrag voor een single, maar in deze tijd zijn het vooral singles van Cliff Richard die topprijzen doen. Voor een keurige Cliff-single betaal je dan al gauw drie of vier gulden, terwijl ze allerminst zeldzaam zijn. Nu heb je er twintig voor twee euro. In 1989 zijn er ook nog verzamelaars van de Favorieten Expres-hoesjes. Ik kan me een antiekwinkeltje herinneren in Joure dat een aantal lege Favorieten Expres-hoesjes heeft liggen. Deze zijn duur... Tegenwoordig lijkt het meeste enthousiasme te zijn verdwenen, maar ik raak altijd in extase als ik eentje zie voor weinig. Zie ook deze van Dusty. Okay, hij was geen twee kwartjes of twee euro, maar nog altijd een zeer fraaie prijs voor een dito Favorieten Expres-hoesje van Dusty. 'Stay Awhile' is nog heel erg een opvolger van 'I Only Want To Be With You' en het duurt nog even totdat Mary O'Brien de ruimte krijgt om te laten horen wat ze werkelijk kan. Het is dan ook niet voorbestemd voor de Blauwe Bak. 'Something Special' evenmin, maar wat een prachtig item!

* Sven & Charlotte- Bang-A-Boomerang (Duitsland, Polydor, 1975)
Één van de eerste nummers in de Stars On 45-medley met de Abba-hits. Het nummer is geschreven Benny en Björn met Stig Andersson en goed beschouwd maken Sven & Charlotte deel uit van de Abba-familie. Charlotte zingt samen met Benny in The Hep Stars. Een bijzonder aardig plaatje dat ongemerkt al een tijdje op mijn zoeklijst heeft gestaan.

* Tee Set- Ma Belle Amie (NL, Tee Set, 1969)
Ik heb in 2011 eens een bericht gewijd aan mijn zoektocht naar een gaaf exemplaar van 'She Likes Weeds' van Tee Set. Omdat Negram-singles van omstreeks 1970 van een flinterdunne vinylkwaliteit zijn, willen deze graag en vaak krom trekken. Ik betaal eens een euro teveel voor een gaaf ogend exemplaar dat zo krom als een hoepel blijkt te zijn. De zaterdag ná de week op Terschelling met school (zie: Van het concert des levens: 1990) en de start van de herfstvakantie koop ik mijn eerste en enige exemplaar van 'Ma Belle Amie'. Deze heeft ook aan golvende vorm aangenomen en jengelt erop los. Toch heb ik nooit zoveel gehad met het nummer en is er geen noodzaak een beter exemplaar te zoeken. Ik moet ook bekennen dat ik geen betere persingen ben tegengekomen. Nu is het dan 2022 en heb ik eindelijk een vlak exemplaar met fotohoes. Ik vind het nog altijd niet het sterkste werk van Tee Set maar een upgrade heb ik zeker verdiend!

* Viola Wills- Gonna Get Along Without You Now (NL, Hansa, 1979)
Een gokje? Nee, de plaat ken ik wel maar ik ben even té lui om op te zoeken of ik de plaat al heb. Ik heb het zojuist alsnog gedaan en, nee, deze is helemaal nieuw. Wel leuk dat ik in dezelfde week ook het origineel van Patience & Prudence heb gekocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten