zondag 12 juni 2022

Singles round-up: juni 1


Het vakantiegeld is inmiddels al een paar weken binnen en ik heb nog geen grote uitgaven gedaan. Dat is wel eens anders geweest. Het is nog maar een paar jaar geleden dat ik een kleine huurachterstand heb die ik met het vakantiegeld moet vereffenen. Ik heb eens het plan gehad om een nieuwe draaitafel aan te schaffen, maar ik denk dat ik daar ook maar voor de budgetmanier moet kiezen. Een beetje 'downgrading' qua apparatuur, maar goed... het is uitsluitend voor de radio-uitzendingen. Ik ga volgende week een deel inlossen bij Mark. Het gaat nog steeds niet de hele vracht worden. Nu een hele 'zuinige' aflevering van de 'Singles round-up': Slechts drie hagelnieuwe platen. De overige nieuwe releases zijn net op de post gegaan in Engeland en dat kan dus nog wel een paar weken duren. Ik heb vanmorgen in alle vroegte 42 singles gekocht via Discogs en dus kan ik me opmaken voor een reeks 'Singles round-up' tegen en rond het weekend. De nieuwe soul-releases behandel ik liever even apart van deze singles. Ik heb me ernstig zorgen gebaard over deze levering want ze zijn erg lang onderweg geweest. De optie voor aangetekend is er wel bij Juno, alleen kan ik niet zo goed leven met de meerprijs. Eind goed, al goed, het trio is afgelopen week binnengekomen en ik ga ze vanavond aan jullie voorstellen.

* Dojo Cuts- Here We Are (US, Colemine, 2022)
Record Store Day. Ik heb nog nooit iets gehad met de dag zelf. Natuurlijk gun ik de platenzaken gerust hun eigen dag, maar ik voel me niet geroepen om achteraan te sluiten in de rij. Qua releases heb ik eveneens de nodige kritiek. Voor wat betreft de mainstream artiesten is het erg vaak gerecycled werk op gekleurd vinyl en dergelijke onzin. Bovendien hoef je niet tot Record Store Day te wachten want vaak zijn de releases al een week eerder te koop op Discogs en Ebay. In 2011 denk ik nog dat de platen uitsluitend verkrijgbaar zijn op deze ene dag. Het is Record Store Day op de dag van de begrafenis van mijn vader. 's Avonds luister ik naar 'Met Het Oog Op Morgen' en hoor daar een erg leuk plaatje. Het blijkt de b-kant te zijn van RSD-'exclusive' van Tim Knol. Ik bestel de single bij Minstrel en haal deze pas maanden later op. In augustus 2016 ontdek ik dat 'Hold Out' van Eli 'Paperboy' Reed als RSD-plaat is uitgegeven. In 2020 geniet ik een paar keer mee van RSD (er zijn dan drie in augustus, september en oktober). Eentje daarvan lijk ik kwijt te zijn, maar twee jaar later is deze nog volop verkrijgbaar. Deze nieuwe van Dojo Cuts is eveneens uitgebracht voor Record Store Day. We horen Carlton Jumel Smith in een plaatje dat qua sfeer het meeste weg heeft van 'It's A Man's Man's World' van James Brown. Een krachtig nummer met de bezielende zang van Smith, dit is hoe ik mijn hedendaagse soul lust. De b-kant is instrumentaal en het plaatje is op transparant vinyl. Dat laatste hoeft weer niet beslist RSD te zijn, want dat is iets dat Colemine ook gedurende het jaar met andere singles doet.

* The Freedom Affair- Give A Little Love (UK, One World, 2022)
In december gaat de strijd om de nummer 1 in de Blauwe Bak Top 100 feitelijk tussen Michelle David en Freedom Affair. Het zou nummer 1 en 2 kunnen zijn als de platen niet erg identiek zouden zijn. Michelle wint het van de twee. Terwijl OneWorld 'Gonna Be Alright' opnieuw heeft uitgebracht en ik deze reeds op 12" heb, levert het een nieuwe single van The Freedom Affair welke ik wel meteen wil hebben. 'Give A Little Love' heeft meteen in het intro al dezelfde klasse als 'Outta My Mind'. Lekkere groove, fijne blazers en... oef... die zangeres. Ik kijk nu al stiekem uit naar hun volgende single! Oh, wacht even! Op 'Outta My Mind' staat de instrumentale versie op de b-kant, maar deze heeft een ander nummer dan de a-kant. 'Searching (Find My Own Faith)' klinkt qua blazers meteen heel vertrouwd. Het doet me denken aan en oudje van Frank Popp Ensemble. Hebben we hier te maken met een double-sider? Ik denk van wel want dit is niets minder dan de a-kant. Dit gebeurt niet vaak bij nieuwe releases!

* Sharon Jones & The Dap-Kings- What If We All Stopped Paying Taxes (US, Daptone, 2004, re: 2017)
Ik meen dat deze in 2020 opnieuw is geperst, maar deze heeft 'f*ck Trump' in de runout en dat zou betekenen dat het de 2017-uitgave is. Bij een grootgrutter als Juno kun je dit soort dingen nog tegenkomen. Sharon Jones is ons in 2016 ontvallen. Ik leer haar muziek kennen dankzij de mannen van het Zwolse Soulclap. 'This Land Is Your Land' is één van de eerste nummers die ik hoor en waar ik meteen enthousiast van word. Het staat op de b-kant van deze single en is in 2022 ook de aanleiding om het alsnog aan te schaffen op vinyl. Wat gaan we bereiken als we stoppen met betalen van belastingen in Amerika? Waarvan moet de president dan het wapentuig kopen voor de volgende inval? Des te grappiger de tekst in de uitloopgroef, maar goed... laten we het niet politiek maken! De reden van aanschaf is Sharon's uitvoering van Woody Guthrie's 'This Land Is Your Land'. En dat staat na bijna twintig jaar nog altijd als een huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten