woensdag 15 juni 2022

Singles round-up: juni 2


Gaan we het weer druk krijgen met de 'Singles round-up'? Ik verwacht vrijdag in ieder geval 37 singles en even zien wat er morgen gaat komen. Ik heb met de verkoopster van de draaitafel afgesproken op het station van Zwolle. Ik ben in 2013 voor het laatst bij Minstrel geweest als ik me niet vergis en daar wil ik graag weer eens om het hoekje kijken. Ik weet nog niet of ik daar bergen singles ga kopen. Vandaag trap ik af met een zestal die ik op de vroege zondagochtend heb uitgezocht en welke sinds dinsdagmiddag in Uffelte liggen. Ik heb deze aangeschaft van een 'bekende naam'. Ik ben in 2012 even naarstig op zoek naar een goed exemplaar van 'Summertime' van Billy Stewart nadat mijn oude slachtoffer is geworden van het 'kiwi-incident'. Ik vind eentje op Marktplaats en zie dan dat de verkoper in Uffelte woont. Ik stel voor om de single te halen zodat ik niet vier euro aan verzendkosten hoef te betalen. Ik ga met een vracht singles terug naar Nijeveen waar ik dan net een paar maanden woon. In de jaren 2015 en 2016 doe ik regelmatig boodschapjes bij De Tafel in Meppel en ook daar komt het merendeel van het stalletje van Bart. Bij een zoektocht van een week geleden kom ik zijn handel tegen op Discogs en besluit zondagmorgen om af te rekenen. Temeer omdat meteen het eerste de beste plaatje al een tijdje op mijn wenslijstje staat. De recente aanschaf van de single van Positively Thirteen O'Clock heeft dat alleen maar versterkt. Ik wil het origineel!

* Count Five- Psychotic Reaction (NL, Havoc, 1966)
We zijn in het intro al in Nijeveen geweest en in Uffelte terwijl ik daar nog niet woon. In 1996 woon ik nog gewoon bij mijn ouders in Friesland en kom regelmatig in de omgeving van Steenwijk. Het is tijdens het Woodstock-festival in 1996 dat ik op vrijdagmiddag even in de binnenstad van Steenwijk ben. Daar vind ik een cd waarvoor ik erg veel interesse heb. Het is de tijd dat 'Beverly Hills 90210' een populaire serie is op televisie. Deze cd lijkt daarop te zijn gebaseerd zonder dat het echt met het programma heeft te maken. Het heeft daarentegen een erg knullige layout, maar... de muziek is goed! Stuk voor stuk obscure jaren zestig-kantjes en het is dankzij deze cd dat ik 'Psychotic Reaction' van Count Five leer kennen. We hebben het vanavond nog over intro's gehad en dat van 'Psychotic Reaction' zet me meteen in vuur en vlam. De rest is ook na ruim kwart eeuw weer helemaal raak. De ritmewisselingen en de snerpende fuzzgitaar hebben nog immer een fijn effect op mij. Hoeveel mooier kun je dit krijgen dan een Nederlandse persing op het Havoc-label met fotohoesje in uitmuntende staat? Kost een paar centen maar dan heb je ook iets. Even superlatieven sparen want er komen vandaag nóg vijf singles...

* Simon Dupree & The Big Sound- Thinking About My Life (NL, Parlophone, 1968)
'Kites' is in 1967 een top tien-hit geweest in Engeland maar het is dit 'Thinking About My Life' dat in Nederland in de buurt komt van de Top 40. De Tipparade is echter het hoogst haalbare en dat is op zichzelf best jammer. Het klinkt namelijk méér een hit dan 'Kites'. En ook wel knap... het is een vrij 'uniek' geluid. Terwijl veel bands proberen om in het stramien van Procol Harum of The Beatles te kruipen, daar ligt het geluid van The Big Sound dichterbij de Amerikaanse Westcoast dan het barokke Engelse geluid. Een ontzettend lekker nummer. De groep zal in de jaren zeventig beter bekend worden als Gentle Giant.

* The Free- Try Try Try (NL, Philips, 1969)
De hit 'Keep In Touch' neemt me terug naar het uiterste begin van mijn platenverzameling. Ik heb rond 2006 de single nog eens een upgrade gegeven en zelfs die heeft betere tijden gekend. Het is overigens de b-kant welke onderdeel is van mijn vroege Blauwe Bak-incarnaties. 'Taking It Away' is later nog eens de Week Spot geworden in een 'Nederlandse week' op Soul-xotica. 'Try Try Try' is een lekker funky nummer dat beslist in de Blauwe Bak mag staan. Het is niet heel erg essentieel maar de keurige single met fotohoes mag voor een zacht prijsje weg en voor dat geld wil ik hem best in de verzameling hebben. De volgende twee komen echter wel met stip terecht in de Blauwe Bak!

* The Hassles- You've Got Me Hummin' (NL, United Artists, 1967)
In 1966 bestaat The Hassles nog geen jaar of de eerste bezettingswisselingen zijn aan de orde. Dat is het moment dat toetsenist William Joel zich bij de groep voegt. William's kennen we vaak beter als Billy... 'You've Got Me Hummin' blijft in Amerika steken in de 'bubbling under' van de Billboard en toch vindt Funckler het de moeite waard om de single een Nederlandse release te geven. Billy zit op de foto in een boom en zijn gezicht is niet duidelijk te herkennen. Joel laat zijn Hammond-orgel flink gieren in deze uitvoering van de Hayes/Porter-compositie en het resultaat is een zeer goede en solide 'blue-eyed soul'-cover. Zeker interessant genoeg voor de Blauwe Bak!

* The Loving Sisters- It's Jesus Y'All (US, Peacock, 1973)
De gospel blijft een lastige handel voor mij. Niet iedere gospel-plaat verdient het zonder meer om in de koffer terecht te komen. Het gros van de singles op het Peacock-label is niet echt mijn kop thee. Vaak té traditionele gospel. Toch ben ik wel nieuwsgierig als ik deze Peacock uit 1973 zie. Ik associeer het label eerder met de jaren vijftig en zestig. Ik ben blij verrast. Het is lekker uptempo en de gezusters hebben mooie stemmen, zowel solo als samen. Lekker funky ook. Ik heb het gevoel alsof ik dit van een andere groep ken. Ja, het is een iets andere versie van een plaatje dat ik heb in de Divine Funk-box heb zitten. 'Nobody But Jesus' van The Chariette Gospel Singers is dat, zeg ik uit mijn hoofd. Deze is iets minder rockend maar nog altijd erg smakelijk! Op de keerzijde staat 'Someone Is Crying' en daar heeft Leonard Givens de leadzang. Wellicht de broer? Dat is een sfeerrijke ballade maar meer in een country-stijl.

* The Searchers- Bumble Bee (Italië, Pye, 1965)
Lavern Baker staat met het origineel in de Blauwe Bak maar ik heb het nummer leren kennen dankzij The Searchers. Ik ben daarentegen zo gewend geraakt aan de uitvoering van Baker dat ik deze van The Searchers beduidend minder vind. Maar goed... deze stond nog altijd niet in de verzameling en mocht mee als extraatje met de overige vijf toppers. De handel met Bart is me goed bevallen en ik zal ook zijn handel nauwlettend in de gaten houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten