woensdag 13 april 2022

Week Spot: Jerry Jackson


Het hoesje heb ik wel meerdere malen gebruikt. Ik weet meteen de vlek te herinneren op het hoofd van Jerry Jackson. Toch heb ik gisteren een verwoede poging gedaan om het bericht te zoeken, maar het blijkt al héél lang geleden te zijn. Misschien zelfs nog wel in de tijd toen ik de berichten nog op de Nokia schreef? De single is nog wel voorbij gekomen in de Blauwe Bak Veteranen en 'Het zilveren goud' en daarbij heb ik ook steeds het verhaal gedaan. Het meest recent is 2018 en dus kan het onderhand wel weer eens? Ik heb momenteel een ruime keuze qua platen die ik Week Spot kan maken. Een aantal hagelnieuwe releases maar ook redelijke recente ontdekkingen van de laatste maanden op het gebied van oudere platen. Toch kies ik deze week voor een plaat die al bijna dertig jaar bij me is en met de recente upgrade opeens weer helemaal 'speelt' voor mij. De Week Spot van deze week is een echte 'classic': 'Tell Her Johnny Said Goodbye' van Jerry Jackson uit 1964. Dat betekent ook dat ik het fotohoesje van Peter weer mag afstoffen.

De plaat zit in de gigantische partij singles die ik in juni 1993 heb overgenomen van Klaas van 'Golden Years'. In eerste instantie is het alleen maar een 'leuk' en 'interessant' plaatje. Dat het in werkelijkheid uit 1964 stamt, weet ik dan nog niet. Het ding is zonder het fotohoesje en ik geloof het '1969' op het label meteen. Ik kies de knop 'FFW' op de cassetterecorder en spoel het bandje veertien jaar vooruit. W. en ik treffen elkaar voor het eerst in 2005 nadat we elkaar al jaren hebben zien lopen zonder dat we ooit contact hebben gezocht. Het is eind juli 2007 als we elkaar weer treffen. Zij wil haar vakantie gaan vieren in Steenwijk. Beetje saai in mijn beleving want ik heb wederom ambitieuze fietsplannen en wil ook de Lokerse Feesten weer aandoen. Onder het genot van de drankjes spreken we af om samen op vakantie te gaan. Dat is een héle grote gok want zo goed kennen we elkaar nog niet. De kennismaking zal vooral plaatsvinden tijdens de vakantie in België.

Ik heb een paar jaar geleden in een 'vakantieserie' stil gestaan bij de eerste zaterdag van onze vakantie. Deze is zonder meer legendarisch. Een etmaal waarin we elkaar steeds beter gaan aanvoelen en dat komt de vakantiepret alleen maar ten goede. De avond op de Lokerse Feesten is in mijn beleving al niet een hele grote hit en de dagen erna lijkt het alsof we een beetje op mekaar zijn uitgekeken. Op dinsdagavond barst de bom en zo wordt het dan woensdagmorgen. In de omgeving van Antwerpen viert men op 13 augustus Moederdag omdat het dan de naamdag is van Moeder Maria. Op de camping worden de mannen in de gelegenheid gesteld om een boeket te kopen voor hun geliefde. Ik ben echter de 'beuzak' volgens de mannen omdat ik geen bloemetje voor W. wil kopen. We hebben minder dan een halve dag ervoor nog slaande ruzie gehad en volgens mij verdien ik eerder een blommetje en een pondje excuses. W. wordt 's middags 'ontvoerd' naar de kantine om Moederdag te vieren. 'Beuzak' is niet welkom. Dat is niet erg want ik wil al fietsende mijn hoofd even leeg maken. Als ik na een paar uur terug kom op de camping haalt W. me op bij de tent. De festiviteiten zijn bijna ten einde en ik ben nu wel welkom om een pintje te komen drinken. Overigens is de rest van deze woensdag vredelievend verlopen.

De muziek wordt deze middag verzorgd door een jonge vrouw. We weten van haar dat ze zou gaan trouwen maar dat de man op het laatste moment verstek liet gaan. Ze heeft nu een mixtape-cd gemaakt welke op 'shuffle' staat. 'Babe We're Gonna Love Tonite' van Lime is één van de liedjes op de cd, maar ook een plaatje dat ik even ben vergeten. Het is 'Tell Her Johnny Said Goodbye' van Jerry Jackson. De jongedame zingt uit volle borst mee en per keer dat het voorbij komt, wordt ze steeds emotioneler, minder toonvast en meer beschonken. Op het laatst staat ze letterlijk te janken op de tafel. Meteen bij thuiskomst duik ik de jaren zestig-bak in en doe een dubbel check. Ja! Het is dit nummer! Sindsdien is dit nummer synoniem aan Moederdag op camping Gerstekot in Waasmunster. Een week later heb ik met W. alles uitgepraat en hebben we wederzijds de frustraties uitgesproken over de vakantie. Het had zomaar mis kunnen gaan tussen ons, maar uiteindelijk is door deze ervaring onze vriendschap sterker geworden. Zodra ik een goedkoop treinkaartje kan vinden, gaan we nog eens snel naar de Noordzeekust!

Jerry Jackson mag dan een flinke hoeveelheid singles hebben uitgebracht maar de beste man moet het zonder een Wikipedia-pagina stellen. Verder schiet ik ook niet veel op met de beschikbare informatie. Hij maakt in 1963 en 1964 de singles 'Shrimp Boats' en 'Tell Her Johnny Said Goodbye' en dat blijken zijn prijsnummers te zijn, hoewel Outta Sight in 2012 een ander kantje van Jerry opnieuw heeft uitgebracht voor de Northern Soul-scene. 'Tell Her Johnny Said Goodbye' is echter vanaf het begin een grote hit in de Belgische Popcorn. Popcorn is iets dat in de directe omgeving van Antwerpen plaats vindt en dan zit je dicht tot de Nederlandse grens. Het nummer wordt in ons land driemaal opnieuw uitgegeven: 1969, 1976 en 1980. Steeds met het ska-achtige 'Always' op de keerzijde.

De reden waarom de dame huilend op tafel staat te zingen, moge duidelijk zijn? De Johnny uit 'Tell Her Johnny Said Goodbye' belt met mevrouw Johnson. Ze is de moeder van Carol met wie Johnny een affaire heeft gehad maar 'like a fool I lost her'. Carol gaat deze dag trouwen en anders dan bij 'Sylvia's Mother' hoeft Johnny Carol niet aan de telefoon te hebben want hij zou alleen maar huilen. 'Just tell her that I love her and tell her Johnny said goodbye'. Het zou me niet verbazen dat Johnny zichzelf in een 'part 2' zou hebben verhangen want zo dramatisch is het nummer wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten