vrijdag 22 april 2022

Week Spot: Dusty Springfield


Afgelopen zaterdagavond had ik bijna geen show gedaan. Ik kom thuis en heb namelijk nul inspiratie voor een show. En zo wordt het later en later en dan schiet me opeens iets te binnen: Als ik nu gewoon de twee bakken met Engelse persingen pak en daar een show uit maak? Na afloop heb ik tussen neus en lippen genoemd dat ik volgende week, dus morgen, wellicht een soortgelijke show zou kunnen doen met Europese persingen. Ook deze heb ik sinds een paar weken apart staan en dat zijn meer dan twee bakken. Dat ik een flink eind achterop schema lig, hoef ik onderhand niet meer te zeggen want dit is pas het bericht van dinsdag. Ik geloof dat komende zondag de platenwinkel in Meppel open is omdat ze daar op de laatste zondag van de maand koopzondag hebben. Wellicht dat ik de schade nog kan inhalen met een paar 'Singles round-up'-afleveringen? Duidelijk is wel dat ik de schade vanavond ook niet meer ga inhalen. Wel moet ik voor morgenavond een Week Spot hebben en daarvoor heb ik verschillende kandidaten. Ook binnen de bak met Europese persingen. Ik ga uiteindelijk voor een hele gemakkelijke optie. De Week Spot van deze week is 'Breakfast In Bed' van Dusty Springfield.

Ik heb in de afgelopen twaalf jaar genoeg berichten geschreven over Dusty en daar valt eigenlijk weinig op aan te vullen. Ik 'ontdek' Dusty pas echt als ze net haar laatste adem heeft uitgeblazen. Tijdens haar leven is het eerst de samenwerking met Pet Shop Boys omstreeks 1989 en kort daarop val ik stil als ik 'Summer Is Over' hoor op de radio. In 1995 heb ik al eens een elpee gekocht met haar grootste hits en heb ook een paar singles van Dusty in de verzameling. Dan is het opeens een dinsdagmorgen in maart 1999. Ik zit in het winkeltje aan Manchester Road in Mossley te wachten op klanten die niet gaan komen. Op de Engelse Radio 2 is het tot elf uur 's ochtends een vrolijke bedoening. Dan komt het nieuws en dat bevat slechts één bericht: Dusty Springfield is overleden. Na elf uur is het alleen maar muziek van Dusty. In 2022 zit alle muziek van Jan Rot onder een muisknop maar in 1999 werkt de BBC nog met cd's en platen. Ze hebben binnen een paar minuten de volledige fonoteek leeg getrokken want het zijn niet alleen maar de grote hits. Het is al een paar uur aan de gang als ik voor mezelf eens overdenk wie Dusty is geweest voor mij. Dan komen de bovengenoemde gebeurtenissen voorbij. Dan draait de BBC een nummer dat ik vooral van The Byrds ken, maar dat een nog diepere indruk maakt als ik het van Dusty hoor. De plaat is 'Goin' Back' en ook dan zit ik te janken over het verlies van Dusty.

Sindsdien beschouw ik haar als één van de allergrootste zangeressen die ik heb meegemaakt in mijn leven en geeft het een nieuwe impuls aan mijn platen verzamelen. Een jaar later word ik de gelukkige eigenaar van 'Dusty In Memphis' welke ik 32 jaar later alsnog uit de folie mag breken. Ik ken 'Breakfast In Bed' dan van UB40 met Chrissie Hynde, maar vind Dusty's versie zó goed dat het een prominente plek mag innemen op een cassettebandje. Dat bandje draai ik in 2000 helemaal dol. Het brengt me meteen terug naar de zondagavonden van bar hangen in Steenwijkerwold, bij het krieken van de dag uienkruiers en puddingbroodjes halen bij de bakker en daarna naar de caravan op het Woodstock-terrein om te slapen. Overigens is na drie jaar de meeste glans wel af van de caravan. Het zonnedak is gesneuveld en bovendien sluit de deur niet goed (omdat ik in 1998 de sleutels niet kon vinden en was vergeten dat ik hem op slot had gedaan). De elpee ben ik met een aantal anderen kwijt geraakt als ik ergens zal optreden, maar het optreden niet doorgaat. Als ik eens vraag waar mijn platen zijn, blijkt de residentiële dj ze in beslag te hebben genomen. Dat is dan weer niet zo'n malse jongen en dus neem ik het verlies.

Had ik maar eerder geweten dat het de b-kant is van 'Don't Forget About Me'? Ik kom hier in januari achter als ik de single zie op Discogs. De a-kant hoor ik veel liever in de uitvoering van Barbara Lewis en voor mij gaat het om 'Breakfast In Bed'. Deze klassieker mag deze week de Week Spot zijn. Volgende week wellicht weer iets nieuws?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten