dinsdag 19 april 2022

Blauwe Bak Veteranen deel 79


Een zeer onregelmatig verschijnende rubriek... Dat heb ik eerder vandaag geschreven over de Blauwe Bak Veteranen. Nu krijgen jullie maar liefst twee afleveringen achtereen! Wat is er aan de hand? Welnu, ten eerste lig ik een paar berichten achter en kan ik niet een geschikte plaat bedenken voor de Top G-duizend. Noemenswaardige buitenactiviteiten zijn er evenmin en ik ben helemaal up-to-date voor wat betreft de 'Singles round-up'. De single die ik volgens de 'Eindstreep' pas in juni kan verwachten, zou zomaar eens over een paar dagen in Uffelte kunnen komen. Liam houdt liever een 'worst case scenario' aan want de singles zijn al geperst en worden deze week verzonden. Zo hoeft hij geen uitleg te geven als het eens een maand uitloopt. De eerste twee Stream-releases zijn nu pas gedrukt, maar die wachten nog even op de andere releases en komen dan in één pakket. Er is echter nóg een reden om een extra aflevering te doen. De zestientallen komen erg mooi uit in 2018 heb ik gezien, bovendien heb ik vanmiddag niet een herinnering gedeeld over 2018. De volgende zestien singles lopen van 10 maart tot en met 6 juni 2018 en dat is een fraaie tijd om aan terug te denken. Ergens ook pijnlijk, maar daar zal ik meteen over beginnen.

'Het mooiste cadeau dat ik mezelf heb gegeven'. Dit denk ik dikwijls als ik achterover ga liggen op de Pioneer en mijn benen rechtuit steek op de pedalen. Dit is het summum van fietsen! Geen last van zadelpijn en je kan veel meer kracht zetten en dus eenvoudiger vaart maken. Dit verklaart ook waarom ik tegenwoordig 'Verticaal vijf letters' en 'diagonaal zeven letters' heb. Tot 2019 heet de rubriek vooral 'Horizontaal zeven letters'. Het is ongelofelijk maar waar... de Pioneer staat nu alweer drie jaar in de remise. Ik heb even lang plezier gehad van de Pioneer als dat hij nu op een grondige restauratie staat te wachten. Eerst is het geld een probleem, daarna werken corona en lockdowns niet mee en intussen is de Nazca opgeheven en is de voorraad onderdelen opgekocht door een derde partij. Na drie jaar is het méér geworden dan alleen ketting, tandwielen en kettingbuis. Ik denk dat de banden nu ook wel uitgedroogd zijn en er zit schimmel op het dekje van de stoel. Ik merk dat ik minder last heb van kramp in de kuiten ten opzichte van de Pioneer-tijd. Anderzijds kriebelt het soms wel. Zou ik weer helemaal opnieuw moeten leren ligfietsen? Hij staat me niet in de weg en ik geloof dat er vast nog wel een moment komt dat die weer de weg op gaat. Ik wil hem dan wel als hobbyfiets houden voor de langere stukken. Ook al zal ik vaak een excuus vinden om hem toch nog voor het dagelijks gebruik in te zetten...

In 2018 is de Pioneer nog in topconditie. Het brengt me iedere dag van huis naar werk en terug en niet zelden zelfs nog met een bochtje om terug. Dat is het bijzondere aan de Pioneer. Het vraagt om 'bochtjes om' en de route nog wat uit te breiden. Ik ben even snel door de berichten van maart en april gegaan. Voor de rest weet ik de tochtjes te linken aan de singles die in deze periode in de Blauwe Bak zijn gekomen. Als ik begin met deze aflevering van de Blauwe Bak Veteranen werk ik weer eens in Steenwijk. Dat is vrij uitzonderlijk want ik word vooral ingezet in Meppel. In maart en april 2018 werk ik langere tijd in Steenwijk. De zaterdag na Hemelvaart bezorg ik in Meppel. Volgens mij gaan we kort daarna beginnen met Ruinerwold en zal dat een tijdje mijn gebied worden.

1059. Fascination - Fat Larry's Band (UK, Wmot, 1977)
1060. On The Run - The Accents (US, Karate, 1966)
1061. Wendy Is Gone - Ronnie McNeir (US, Prodigal, 1975)
1062. You Were Right On Time - Ripple (US, GRC, 1974)
1063. Together - Simms Twins (US, Parkway, 1968)

Inmiddels lijken de panden wel weer aardig gevuld in Steenwijk maar de stad heeft lange tijd het probleem van leegloop en eenzijdigheid. Wil je schoenen kopen? Dan moet je naar Steenwijk want op een gegeven ogenblik zitten er wel twintig schoenenzaken. Je kon je er ooit ook beroerd eten aan shoarma zonder dat je een kroket of frikandel zou tegenkomen. Ik heb alleen het gevoel dat de Woldpromenade nooit meer 'iets' zal worden. Een paar jaar geleden is het vooral het territorium geworden van tweedehands boekwinkels en 'rommelzaakjes'. Zo is er een boekhandelaar die een chique zaak uit de grond heeft gestampt met een platenafdeling. Helaas zal ik in een maand tweemaal in de winkel komen en blijkt die bij een volgend bezoek alweer dicht te zijn. Ik koop daar op 10 maart een paar singles waaronder Fat Larry's Band. Een paar weken later, op mijn verjaardag, koop ik er nog een paar. Met één van de singles trap ik het volgende rijtje af. De nummers 1060 tot en met 1063 komen van het internet en reken ik bij diverse dealers af op 13 april. Ook de 'upgrades' voor Bloodstone en Annette Snell zitten hierbij. Bij Ronnie McNeir twijfel ik even tussen 1972 en 1973, maar zie dan 1975 staan. Die had ik dus als 1973 in de boeken staan. Ik heb de halve hele dag gezocht naar Ripple en heb even overwogen een andere single als fotomodel in te zetten, maar de plaat is boven water gekomen!

1064. Keepin' It To Myself - Average White Band & Ben E. King (UK, Atlantic, 1977)
1065. How Long - Thelma Jones (UK, Expansion, 1978, re: 2016)
1066. Ace Of Hearts - Average White Band (NL, RCA Victor, 1979)
1067. Picture Show - Crown Heights Affair (UK, Polydor, 1975)
1068. Heaven Must Be Like This - Ohio Players (Duitsland, Mercury, 1974)
1069. High - Skyy (NL, Salsoul, 1980)
1070. Sending Out An S.O.S. - Retta Young (NL, Philips, 1975)

In 2018 vier ik mijn verjaardag op een zaterdag. Ik heb vooraf al contact gehad met W. Deze is dit weekend in Steenwijk en stelt voor zondag mijn verjaardag te vieren. Dan geef ik aan dat ik zaterdag in Steenwijk aan het werk ben en rond het middaguur vast wel klaar ben. Ook leuk... want dan kunnen we 's middags even Steenwijk in! Haar moeder heeft zelfs nog een hapje voor de lunch over gehouden voor mij. Het is soep waarbij ze, volgens eigen zeggen, iets te royaal is geweest met het zout. Ik vind het heerlijk en eet twee borden. Als ik later met W. in de stad ben, klok ik in één teug een flesje cola leeg. Het was toch wel een beetje té zout... Ik wil mezelf vandaag trakteren op een paar platen en als eerste ga ik terug naar de winkel in de Woldpromenade. Daar heb ik Average White Band een paar weken geleden laten liggen in een vlaag van verstandsverbijstering. Ik haal B.B. en Ben E.  door elkaar. Hoe kan ik zó stom zijn? Het is maar goed dat we zaterdag hebben afgesproken want de zondag na mijn verjaardag heb ik spit. Een dag later bezoek ik voor het eerst de dokterspraktijk in Havelte. Dat heb ik een paar weken geleden voor de tweede keer gedaan en nu ook definitief voor de laatste keer. Op 3 mei hang ik weer wat rond op het internet en hoor ik Thelma Jones opnieuw. In 2016 heeft het nummer niet de juiste impact op mij, maar twee jaar kan veel veranderen. Op 8 mei verrast de postbode me met een pakket van Albert. In geval van 1066, 1067 en 1068 zijn het respectievelijk de b-kanten van 'When Will You Be Mine', 'Foxy Lady' en 'Skin Tight'. Alle drie vrij funky titels met beter passende b-kanten. Retta Young heb ik een jaar eerder als Duitse persing aan de Blauwe Bak toegevoegd, maar deze Nederlandse is in een betere staat.

1071. Love Will Set You Free - Carrie Cleveland (UK, Late Night Tales, 1980, re: 2013)
1072. Man To Woman - Lonnie Youngblood (US, Shakat, 1974)
1073. I Wanna Go Home With You - Jimmy Bo Horne (NL, TK, 1980)
1074. Top Of My List - Stephanie Mills (NL, 20th Century Fox, 1981)

Het is een kleine traditie aan het worden als de corona roet in het eten gooit. Als moeder met Hemelvaart thuis is, ga ik steevast langs. Ik kom dan op woensdagmiddag en vertrek weer op donderdagmiddag zodat ik mijn radioshow kan doen en vaak moet ik ook op vrijdag werken. Als ze thuis is... In 2016 en 2017 is ze bij de familie in Denemarken, in 2018 is ze onderweg naar Denemarken op mijn verjaardag. In 2020 is het land in rep en roer vanwege de corona en een jaar geleden zit ik zelf in een dip. In 2018 hebben we last van een griepgolf, maar daarover horen we pas in 2020. Het is het enige jaar dat ik haar bezoek tijdens Hemelvaart met de Pioneer. De woensdag is het tropisch warm, de terugweg grijs en regenachtig maar nog altijd met een zeer fijne temperatuur. Ik denk dat het ritje in mijn top tien is terecht gekomen in 2018? Via de radioshow van mijn collega hoor ik Carrie Cleveland on zie dat dit in 2013 op een single is uitgebracht. Het is een bonus-plaat bij een album dat wordt gecureerd door de Engelse indie-band Franz Ferdinand. Ik vind een dealer in Antwerpen die blijkbaar nog wat overgebleven singles in zijn bezit heeft. Of is het toch stiekem een bootleg? Ik zal het nooit weren. Ik reken de plaat af op 16 mei. Een dag later wip ik binnen bij de kringloop in Havelte en trek dit leeg qua singles. 'Man To Woman' is een variatie op 'Woman To Woman' van Shirley Brown en is niet echt interessant. Het staat tot een paar maanden geleden in de jaren zeventig-bak en ook even in de reserve-Blauwe Bak. Omdat het een originele Amerikaanse persing is staat die nu in de koffers. Op woensdag 6 juni bezorg ik in Nijeveen en besluit op de terugweg even langs de 'oude' kringloop van Steenwijk te gaan. Daar vind ik onder andere Jimmy Bo Horne en Stephanie Mills. Daar komt ook deze reis tot een einde. Op 19 juni 2018 reken ik zestien singles af bij Mark en dat gaat de volgende aflevering worden. Het kan zomaar weer een paar weken of maanden duren voordat die arriveert... Of ik moet morgen alweer zin hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten