donderdag 2 juni 2011

wel een beetje sneu...


Vorige week deed ik een oproep aan de bezoekers van deze praatpaal met de vraag om suggesties te spuwen voor de Schijf van afgelopen zondag. Eeuwige collega, ook al werken we al dertien jaar niet meer samen én doen we inmiddels iets héél anders, Jan Folmer had gereageerd. Zag ik maandagavond... Had ik het zondag geweten dan was Pilot in de plaats van Robin Gibb of Carole King gekomen. Vanwege de onbetrouwbare verbinding moest ik het zondag kort houden en met mijn vergissing in ogenschouw nemende, is het wel zo correct om Pilot in het Hemelvaartszonnetje te zetten. Ze verdienen het zelf namelijk ook...

Peter had 'January' ook al genoemd, met de toevoeging dat die 'een beetje fout' was. Tja, je kan lang discussiëren over wat 'fout' is. Vaak zijn het de grote hits uit iemands' jeugd. Als ik me niet vergis, was Jan in 1975 een brugpieper en mocht Peter al bijna brommer rijden. Dat ondergetekende nog geoorloofd zijn luier mocht bevuilen, wisten we al?

Fout is niet per definitie slecht. Integendeel zelfs! Het zijn vaak slimme produkties met een gedegen vakmanschap. De jongens van het Schotse Pilot waren studiodieren. Bay City Rollers moesten de eerste hit nog scoren, toen David Paton en Billy Lyall hun bandmaatjes vaarwel zeiden. Samen met Stuart Tosh en Ian Bairnson namen ze demo's op. Bij Boston duurde dat proces zeven jaar, bij Pilot bijna twee jaar. In het najaar van 1974 verscheen de single 'Magic'.

In Nederland is dat pas een half jaar later hun grootste hit, in Engeland staat 'January' op nummer 1 in... januari 1975. Daarna verflauwt het succes voor Pilot razend snel. In 1977 komt er een einde aan de groep, dat op het laatst het duo Paton en Bairnson.

Die spelen dan met Stuart Tosh mee op platen van hun eerdere producer Alan Parsons. Het duo is eveneens present op 'The Kick Inside' van Kate Bush, terwijl Tosh bij 10CC rondhuppelt. Lyall is in 1989 AIDS-slachtoffer. Paton en Bairnson ondernemen in 2002 iets héél aparts.

Verjaardagen van legendarische albums worden nog wel eens gevierd met nieuwe opnames. Denk aan de integrale 'live'-versie van 'Forever Changes' van Love uit 2007. Maar om nu een godvergeten album van 25 jaar ervoor op te nemen? Paton en Bairnson doen het met 'Two's A Crowd'. Het publiek lust het opnieuw niet. 'Magic' en 'January' zijn op tal van compilaties te vinden en vormen het ultieme werk van Pilot. En ook dat is best wel sneu...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten