zondag 19 juni 2011

Schijf van 5: vaderdag


Oef... Dat was een hele onderneming. Nadat ik vorige week mijn voornemen voor deze Schijf bekend had gemaakt, stuurde Peter mij een goedbedoelde handreiking. Maar we konden gelukkig beide concluderen dat de lijst inhoudelijk nogal middelmaat was. Er zijn natuurlijk honderden liedjes van en over vader, toch is het vaak erg middelmaat wat de klok slaat. De ultieme vaderdagplaat heeft hem niet in de titel. Degene die de oliecrisis niet hebben meegemaakt kennen het van Ugly Kid Joe, maar 'Cats In The Cradle' is oorspronkelijk van Harry Chapin.

Bijna had ik vijf verschillende benamingen gehad totdat 'Vader Gaat Op Stap' van Toon Hermans werd vervangen door een melige papa... Vader is aan alles gewend als dochterlief haar bloesje uittrekt en haar getatoeƫerde torso met plaatjes tot op de 'fun bags' laat zien. Hij vindt het niet erg dat dit de hoes was voor 'Indelibily Stamped', de tweede elpee van Supertramp. 'Poppa Don't Mind' dat de openingstrack niet verder dan 5 in deze Schijf komt?

Omdat vaderdag best een beetje een familiedag is, gaan we er vanuit dat hij een broer of zus met kinderen heeft. Een fijne herinnering aan deze nummer 4 komt volgende maand in 20 Years Ago Today. Want hoewel het origineel van The Rivingtons is, kies ik voor 'Papa Oom Mow Mow' van The Spotnicks.

Voor sommigen is het iedere zondag vaderdag. Deze Vader is gelukkig gewend aan veel bezoek aan huis op zondagochtend, dus was er geen paniek toen Les Humphries Singers in 1970 deze uitnodiging vanaf de top van de hitlijst rondbazuinde. Op 3 staat 'To My Father's House'.

We gunden mama met moederdag een verzetje in de vorm van een vieze man, op 2 laat vader echter weten dat hij de broek aan heeft en zijn vrouw niet vreemd laat gaan. 'Papa Don't Take No Mess' van James Brown komt uit een periode dat het hem commercieel gezien minder voor de wind ging, maar 'The Payback' zou tien jaar later plaats vinden. Zonder deze creatieve periode zou de hiphop zich nooit tot de huidige maatstaven hebben geƫvolueerd.

Tegenwoordig ga je boodschappen doen op Hyves en Schoolbank.nl, maar anno 1966 moest je pappa lief aankijken om een meisje voor je te kopen. Althans, volgens de overlevering van The Golden Earrings. Bijgaande treffen jullie mijn eigen fotohoesje. Kees Wessels, Erik Stuut, Frans Makken, Klaas Heeres en Martin Heeres gingen me tussen 1966 en 2007 voor...

Volgende week is het 26 juni en een halfjaar geleden dat...? En duurt het een halfjaar dat...? Een fijn moment om te vragen: Wat is jullie favoriete kerstliedje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten