zondag 5 juni 2011

de man met de Schijf: Love kills!


In 'De wonderlijke avonturen van Pistolen Paultje' legt de, inmiddels overleden, beruchte Amsterdamse wapenhandelaar nog eens de macht van een 'blaffer' uit. ,,Ik heb nog nooit gehoord van iemand die de kogel terug kaatste". Als je partner je op je ziel heeft getrapt, kun je twee dingen doen. Als je flink gefrustreerd bent, kun je proberen hoeveel snijwonden een mens aan kan. Maar bij twee van deze Schijf is de liefde, ondanks het aangedane leed, zo sterk dat de gewraakte niet mag lijden en het dus meteen raak moet zijn. Bij de lijstaanvoerder kun je zelfs nog afvragen of het geen ongeluk was?

De beroemdste staat op 5. Viel Tom Jones onder de categorie die zijn meiske wilde laten lijden? Of had hij niet de 'doekoe' voor een pistool. Hoe dan ook: Hij toont zijn Delilah, nadat deze een andere Samson had gevonden (waarschijnlijk een Javaanse Jongen?), een mes. Daar kon zij niet om lachen! Zou ze hem vergeven hebben?

Op 4 staat een klein mysterie. Gelukkig lezen mijn volgelingen wel Story en kijken RTL Boulevard, want Jort en Tooske waren vast erg kwaad geworden als ik van Bastiaan Ragas en Georgina Verbaan een koppel had gemaakt! Hoe dan ook, Georgina zint op wraak en verrast manlief op een vleesch-dis bereid van zijn minnares. Ofzo. Want waarom stelt Georgina geen vragen meer? Waarom de kok evenmin? Wie is de dief en waarom laat die een kogel achter op de vloer. Een mailtje en de puzzel wordt toegestuurd. Het is overigens 'Georgina' van Chumbawamba uit 1998.

Hoewel Lord Donald vanaf de kansel liefde en vrede predikt, is hij een verwoed zwaardvechter. Op een zondag in de eerste vakantie van het jaar, wordt de onschuldige Matty Groves na de kerkdienst verleid door de lieftallige van de Lord, die zelf even weg is. Na enig aarzelen accepteert Matty het aanbod. Een misdienaartje verklikt hen en als het duo na een potje sex ontwaakt, staat Lord Donald naast het bed. Hij stelt een gevecht voor en gunt Matty het beste zwaard en de eerste steek, de Lord beantwoordt het met een doodsteek. Dan vraagt hij zijn vrouw wie ze liever heeft, hem óf Matty. Zij walgt van zijn geweld en kust liever Matty's dode lippen. De Lord steekt haar eveneens door het hart en begraaft de geliefden in één graf. Een Engelse folktraditional, beroemd gemaakt door Fairport Convention. 'Matty Groves' staat op 'Liege And Lief' uit 1969.

Little Caesar beticht ik van hetzelfde als Screamin' Jay Hawkins en Marsha Gee, namelijk dat hij vóór de opname flink aan de pimpel is geweest. 'Goodbye Baby' is een hartverscheurende blues-annex-hoorspel. Zij is er met John vandoor gegaan en Caesar zoekt haar op. Terwijl zij hem antwoordt met 'sweet talk' neemt hij afscheid. Dan pakt hij een pistool en gilt zij het uit. Twee schoten zijn genoeg voor haar. Dan huilt hij. ,,Can't do it by myself'. Derde schot, dubbele moord!

Zowel Little Caesar als David Geddes dank ik aan Peter! Met name bij de laatste kreeg ik het té zwaar. De spanning van het verhaal en de smekende stem van Julie... Ik zat te janken! Joey heeft Julie bevrucht en de aanstaande opa zint op wraak. Joey scheurt naar Julie's huis. Net op het moment dat hij de trekker overhaalt, stapt Julie voor Joey en ze sterft in zijn armen...

Na zo'n drama past alleen stilte? Volgende week vijf liedjes over stilte. Suggesties? Kom maar op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten