woensdag 1 juni 2011

20 Years Ago Today: 353


De gebeden zijn verhoord, waarvoor mijn dank! Internet is weer vlot, zoals het hoort, en tijdens het schrijven van deze anderhalve zin hoefde ik niet paniekerig de verbinding in de gaten te houden. Goddank knijpt Hi me niet meer af, zoals dat dikwijls gebeurde met SoulteXt. Had ik nét de discipline gevonden om dagelijks te schrijven en hup, daar verdween de mogelijkheid om het globale rag op te gaan. Klop het af. Hoewel? 'It ain't over 'til it's over'...

Kijken we Leo Den Hengst (de vader van Tim Knol?) even lief aan en dan buldert die 'en dit is de nieuwe Alarrumschijf'. Op vrijdag 31 mei 1991 was dat inderdaad Lenny Kravitz. Hij was lang een eendagsvlieg gebleven totdat 'Always On The Run' de top tien in ging. De opvolger zou dat ook doen. De vinylsingle zou ik pas op 6 mei 2003 kopen, 'new old stock' van de Steenwijker platenboer Ilmer Records. Hoewel die plaat ook heeft te maken met de, in februari beschreven, Monstertocht, staat hij vooral synoniem met deze grijze vrijdag na examentijd. Volgende week komt de uitslag. Spannend?

Ik ga weer eens fietsen, ditmaal op singles-strooptocht in Harlingen. Nul op het rekest! Toch nog even snel naar Sunrise om The O'Jays voor een gulden te kopen. Heeft deze dag toch nog wat opgeleverd.

Zoals dat bij meerdere artiesten uit de vroege disco het geval is, zijn ook The O'Jays al aan een tweede of derde leven bezig. Ze maakten al in 1962 een plaat, maar bleven lange tijd nagenoeg onopgemerkt. Toen startte CBS het Philadelphia International Records-label en werd de Phillysound dankzij 'Back Stabbers' van The O'Jays een begrip. 'Sophisticated soul' voor op de dansvloer. Veteranen als Lou Rawls, Three Degrees, Trammps, Harold Melvin & The Blue Notes en The Intruders plaveiden de weg voor de latere disco. MFSB (Mother Father Sister Brother) was het huisorkest en hun hit 'T.S.O.P.' (The Sound Of Philadelphia) somt de ingrediënten van de protodisco nog eens op.

Ik vind 'Put Your Hands Together' hun minst memorabele single, zelf dachten ze daar anders over. Halverwege het volgende decennium brengen ze een héél ander nummer met een bijna identieke titel. De Y uit Your is weg gelaten. De 12" heeft de 'long version' van 'Love Train' op de flip, maar dat blijkt niet meer dan de gewone single met de instrumentale versie als intro. En na 3 minuten geloof je het wel...

Nee, dan had ik liever nu 'I Love Music' behandeld, maar die zoek ik nog op vinyl. En heb ik zowel 'Back Stabbers' als 'Use Ta Be My Girl' pas in 2009 gekocht. 20 Years Ago Today op Soul-xotica in 2029? Nee, dát vraagt om gebed!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten