maandag 27 juni 2011

20 Years Ago Today: 398


Een maand geleden publiceerde ik op deze plaats en in deze serie een verhaal over Dave Berry met de belofte dat deze maand het vervolg zou komen. Bij deze, hoewel mijn 398 eigenlijk 'Little Things' is, maar de afbeelding van die Favorieten Express-hoes was te klein. En toen zag ik deze op singlehoesjes.nl en kreeg acute hebberigheidsverschijnselen. Dus mag deze vreemdeling vandaag dit kladblok illustreren.

Dave Berry was niet zomaar een fenomeen in de lage landen. Terwijl in Engeland de hits waren opgedroogd, stond Berry in Nederland één week met vier singles in de Top 40. Eentje daarvan was in maart 1965 al een Engelse hit geweest, namelijk de aantrekkelijke cover van Bobby Goldsboro's 'Little Things'. 'Mama' was in de zomer van 1966 zijn laatste hit. Het nummer scoorde ook in Engeland. Maar eindigt hier de carriére van de 25-jarige Brit? Niet bepaald, hoewel we hem niet meer in de hitlijsten tegenkomen.

'Stranger' en 'Picture Me Gone' zijn uitstekende singles en Berry neemt na de elpee 'Dave Berry'68' afscheid van Decca. In de begin jaren zeventig werkt hij samen met Kevin Godley en Lol Creme voordat het duo bij 10CC begint. Gedurende het decennium neemt Berry een aantal van zijn oude hits op in een nieuwe versie. Een teken dat om hem heen veel mensen geld hebben verdiend aan zijn plaatverkoop, behalve hijzelf. Berry speelde vorig jaar nog in een musical. Ondanks zijn zeventigste is pensionering een toekomstmuziek?

The Sex Pistols waren tegen alles wat al bestond en met name artiesten uit de jaren zestig moesten het ontgelden. Toch noemt de band Dave Berry als inspirator. Dit ligt hem aan zijn enigmatische podiumpresentatie of, bij vlagen, het gebrek eraan. Soms verschool hij zich achter een decor, zette tijdens optredens de kraag van zijn jas op en maakte bezwerende armbewegingen. Shane Fenton met zijn Fentones keken mee. Shane kopieerde in 1974 zijn act, maar nu onder de naam Alvin Stardust.

Zo nu en dan maakt Berry zijn rondje langs 'back to the sixties'-festivals in de Benelux en zal daar tot diep in zijn 'seventies' mee doorgaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten