vrijdag 3 juni 2011

20 Years Ago Today: 354


Hij bestaat dus echt! Verheugd riep ik het enkele maanden geleden uit, nadat ik bovenstaand hoesje op singlehoesjes.nl had gevonden. Ik ben 'Peace' van Peter nog nooit in zijn oorspronkelijke Green Light-uitdossing tegen gekomen. Tot een paar jaar geleden was deze met 'Spicks And Specks' van The O'Hara Playboys een groot mysterie uit het Hitdossier, totdat ik de laatste opdook bij De Gouden Kikker. Toch mag deze single van Peter beslist uniek worden genoemd. Als we het over een culthit hebben?

De excentrieke Ier Ronan O'Rahilli had zo zijn reden. Hij was manager van Georgie Fame en had met hem in eigen beheer een plaat opgenomen. Iets meer dan een decennium later gemeengoed, maar in 1964 vrij uniek! Hij ging langs bij de BBC en ontdekte dat EMI en Decca daar de dienst uitmaakten. Bij Radio Luxemburg was het niet anders. Geen Amerikaanse hit en niet op Decca, EMI of Pye-Vogue? Geen schijn van kans op airplay! Dus dan begin je zelf een radiozender. De dochter van Kennedy inspireerde O'Rahilli tot de naam: Radio Caroline.

In 1964 had Engeland nog geen wet die uitzendingen vanaf zee verbood en binnen een jaar dreven er een tiental schepen voor de kust. Opeens kwamen er platen op de hitparade die de BBC in de ban had gedaan. Die wet kwam er en kwam in een stroomversnelling toen zenderbaas Reg Guest door een concurrent werd doodgeschoten. Op 15 augustus 1967 gingen de schepen van zee. Alleen Caroline verplaatste de bakens totdat in maart 1968 een schuldeisende Nederlandse reder het schip naar Scheveningen haalde.

In maart 1970 staat Peter Gosling even op de Tipparade. Caroline leent dan de Mebo II van het pas opgerichte Radio Nordsee International om de Engelse verkiezingen te ondersteunen. Een jaar later opereert het weer zelfstandig. Rob Out herinnert in 'Veronica - Één jaar later' zijn kennismaking met O'Rahilli. Een idealist die in tegenstelling tot andere Bourgondische piraten geen alcohol dronk en vegetariër was. Maar de échte hippie in hem komt in 1976 naar boven als hij het abstracte produkt Loving Awareness introduceert. Caroline heet dan even Mi Amigo en de dj's moeten liefde en vrede 'verkopen' in de ether. 'Peace' van Peter is niet alleen onderdeel van die campagne, maar ligt altijd klaar in het geval dat autoriteiten het schip zouden 'enteren'.

Na veel vallen en opstaan gebeurt dat in augustus 1990 in een omstreden actie van de Nederlandse en Engelse regeringen. Het tijdperk als zeezender is passé. Het re-issue label BR brengt 'Peace' uit op single. Pas als de Golfoorlog uitbreekt en de nationale zenders aangepaste muziek draaien, komt Peter opnieuw in de Tipparade. Deze single koop ik op 3 juni 1991 in de opruiming bij V&D.

Caroline opereert inmiddels via internet. In 2001 werd de start van een Nederlandse tak bekend gemaakt. Dit kwam niet van de grond, maar de initiatiefnemers runnen nu Waddensee FM. Geheel legaal drijft de zender op een gerestaureerd lichtschip op de Waddenzee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten