dinsdag 28 juni 2011

20 Years Ago Today: 399-401


Ik ben voor aanvang van het werk altijd goed uitgeslapen! Toen ik vanochtend, even voor half acht, een peukje stond te roken bij de ingang, stopte een collega in zijn snelle bolide. Hij luisterde hoorbaar naar die dancehit van een paar jaar geleden, waarin Earth & Fire op de hak werd genomen. Toen hij zijn wagen had geparkeerd en voorbij liep, zei ik: ,,Tja, het is nog lang geen weekend". Hij keek me wazig aan. Snapte die niet...

Mijn nummer 21 was ook al een 'Weekend'. Opel deed in 1981 mee in de Rally Monte Carlo met een tweeliter Ascona. In opdracht van het reclamebureau van Opel pastten Earth & Fire en Kayak respectievelijk hun 'Weekend' en 'Total Loss' aan en de resultaten vormden een single die in de showrooms aan aspirant-Ascona-rijders werd gegeven. Heit was een goede klant van Fritsma in Sneek en reed de tweede van drie Ascona's. Toen ik in oktober 1988 mijn eerste pickup kocht, schreef ik hem in als 21, hoewel de Kayak-kant mijn favoriet is en was.

In vergelijking tot hun singles uit de vroege jaren zeventig is 'Weekend' een vod, ook al begin ik hem de laatste tijd meer te waarderen. Twintig jaar geleden was deze normale versie mijn 399. Bijna drie maanden na 'Ramblin' Man' van The Allman Brothers Band presenteer ik jullie de vierhonderdste uit mijn verzameling.

In ruim vijftig jaar popmuziek zijn er vele juweeltjes gemaakt door technisch bekwame muzikanten. Deden posteridolen van Fabian via Donny Osmond naar Justin Bieber menig hart van tienermeisjes sneller kloppen. Kende de pop fenomenen als Elvis, The Beatles, Madonna en Wacko Jacko. Hoe frustrerend moet het zijn dat Amerika's bestverkochte single aller tijden een bubblegumvodje uit 1969 is, ingespeeld door anonieme muzikanten en gepresenteerd door striphelden.

Toch ging achter The Archies een gedegen team schuil met een ruime ervaring. Songschrijvers als Jeff Barry en Andy Kim met arrangeur Don Kirshner. Die hadden mede door Phil Spector geleerd hoe een produkt in de markt te zetten. De popgroep was van korte duur, maar inspireerde wel een nieuwe hausse aan tieneridolen.

Maar we eindigen dit bericht niet zomaar mooi. 401 is 'Amoureuse' van Kiki Dee. Dee had in de midden jaren zestig al diverse bijna-hits gehad. In 1970 tekende ze als eerste blanke Engelse zangeres bij Tamla Motown. De titel van het album 'Great Expectations' moet ze dan nog waar maken. Dee keert de showbiz de rug toe, maar Elton John verleidt haar in 1973 stofzuiger en afwas te laten voor wat het is. Kiki scoort na bijna tien jaar haar eerste hit met 'Amoureuse' van de Franse zangeres Veronique Sanson.

Toch kan ze het niet af zonder de hulp van John. De grootste hit heeft ze in 1976 in een duet met Elton John: 'Don't Go Breaking My Heart'. Daarna maakt ze nog jaren met enige regelmaat platen, maar qua succes is het nul op het rekest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten