vrijdag 14 januari 2011

telefoontoppertje #7: Alanis Morissette


Zaterdag 1 juni 1974 is een belangrijke datum in de rockgeschiedenis. 's Avonds trad Kevin Ayers op met als gasten Brian Eno, John Cale en Nico. Het concert van dit illustere gelegenheidskwartet is op elpee verschenen. Mogen we na vijftien jaar ook de geboorte van de hoofdrolspeelster van dit telefoontoppertje tot een mijlpaal rekenen. Alanis Morissette inspireerde immers een nieuw genre aan vrouwelijke singer-songwriters, dus wat mij betreft mag het!

Haar doorbraak op de Canadese televisie en de aanvankelijke danspop-carriére is voer voor trivia. Ook Alanis zélf wil er niet meer aan herinnerd worden. Haar Nederlandse kennismaking was ook niet smetteloos. Neil Young nam haar mee als voorprogramma en dat werd hem niet in dank afgenomen! Iemand die Young meer dan twintig keer 'live' had gezien, memoreerde Alanis als het slechtste voorprogramma ooit...

Ik leer Alanis en 'You Oughta Know' kennen middels een optreden bij de Vara in november 1995. Een pittige jongedame met catchy alternatieve rocksongs, dat kan ik wel waarderen. Ik koop 'Ironic' en 'Head Over Feet' de Top 40 in. Maar dan ben ik in 1998 in Engeland en gaat het helemaal mis.

Key 103 is het lokale popstation van Manchester. Net als Sky Radio hier heeft Key ook een beperkt aantal 'gouwe ouwen'. Zij draaien dagelijks alle singles van 'Jagged Little Pill'. Ik ben dan inmiddels zo gewend aan het Engels dat ik voor het eerst realiseer WAT ze zingt. En dat toontje gaat danig vervelen...

Tien jaar later werk ik in de putten bij Dyka. Op de afdeling staat de radio op Q Music. Opeens trekt een liedje mijn aandacht. Het dansritme is dertien in een dozijn, maar de zangmelodie? Het blijkt Freemasons te zijn met gastzangeres Bailey Tzuke. Het lied heet 'Uninvited'. Als ik erachter kom dat het origineel van Alanis Morissette is, komen de Engelse gevoelens bovendrijven en kies voor Freemasons. Legendarisch KRO-man Peter Van Bruggen doet me realiseren dat de schoonheid in de melodie ligt.

Bailey is overigens de dochter van Judy Tzuke, bekend van 'Stay With Me 'Til Dawn' uit 1979. Bailey's eigen repertoire is overigens niet zo sterk.

Aanvankelijk heb ik een mp3 van een live-uitvoering, welke ik niet meer heb kunnen traceren. Maar het origineel mag en kan er zeker zijn! Het heeft voor een herwaardering voor haar werk gezocht, ook al kan recent werk me niet bekoren.

Het fotomodel hangt draadloos te zijn in café Het Pandje en was nieuwjaarsdag beloofd in het volgende telefoontoppertje te verschijnen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten