zondag 9 januari 2011

Schijf van 5: automerken


Zacht paukengeroffel... ,,Sideburner! Lompe boer! Ik zei zacht". ,,Yeah! Paukandrrrowl!". Ik wilde er geen feestje van, zeker niet toen zusje opperde dat ze autodropjespudding ging bakken. Maareh..., dit is nummertje driehonderd! En de eerste in een eindeloze (?) rij Schijf Van 5. Eentje ontbreekt. Omdat ik 'Bittersweet Symphony' vrijdag uitvoerig heb behandeld en, eigenwijs als ik ben, aan een suggestie van Peter wil herinneren, heb ik die ingeruild!

Even zwalken over het autokerkhof. Toe maar! Van de Mercedes van Janus is de voorkant al verkocht. Die wordt nu afgezaagd, zoals het nummer zélf al jaren is. Wisten jullie dat Opel Kadett ook vier lettergrepen heeft en prima bekt? John Ford Coley, die met England Dan in 1976 'I'd Really Love To See You Tonight' zong, staat nu te roesten tussen de MG's die ooit op naam stonden van Booker T. Jones...

Hoezo geschiedsvervalsing? 'That's how Sally got her name', beweert Don Bryant in 1967 in 'Doin' The Mustang'. Had Wilson Pickett het over een meisje dat een mal dansje deed? Tuurlijk niet! Bryant had de deun ook al van Wilson gepick(et)t. Een aardige novelty op het Hi-label en dus op 5.

Op 4 nationaal produkt. The Zipps uit Dordrecht was één van Neerlands meest psychedelische bands van de jaren zestig. Ze kwamen nimmer tot een elpee, wel maakten ze een handjevol singles. In 1968 nam The Zipps alvast een b-kant op voor een volgende single, waar tot 1971 sprake van bleef, maar die nimmer verscheen. Speciaal voor de Platenverzamelbeurs in Utrecht werd in 1988 'Lotus Love' alsnog in het vinyl geperst.

Datsun introduceerde vlak voor de naamwijziging een nieuw type middenklasser, de Bluebird. Of de bedenker van die naam daarmee een hommage bracht aan Stephen Stills is niet bekend. Wél dat het lied op de tweede elpee van Buffalo Springfield uit 1968 voorkwam. En deze vandaag op nummer drie staat.

Voor de jongelingen: Autofabrikant NSU uit het Duitse Neckarsulm maakte enerzijds kleine doosjes op wielen, waarvan enkele pittige racevlooien, maar kwam in 1967 met de revolutionaire reislimousine Ro 80. De Wankelmotor was genoemd naar uitvinder Felix Wankel, ook al was de reputatie van de rotatiemotor eveneens wankel. De stroomlijn van de Ro80 kwam in 1984 terug in de Audi 80, niet toevallig het bedrijf dat NSU in 1976 opslokte...

Eric Clapton's handschrift was dermate moeilijk te lezen dat 'Badge' (eigenlijk 'bridge') er zijn naam aan dankt. Hoe 'N.S.U.' aan de naam komt, weten we niet. Het verscheen eind 1966 op de b-kant van de tweede single van The Cream, 'I Feel Free'. Huh? Ja, voorganger 'Wrapping Paper' flopte nagenoeg overal.

In 'Too Much Smoke' zit geen automerk, in de uitvoerende wel. The Datsuns is één van de aardigste alternatieve rockbands van de laatste jaren. Met name de cd 'Smoke & Mirrors' (2006) is een favoriet. Er staat geen slecht nummer op, maar bovendien kent het album een climax in 'Too Much Smoke'. Na dit nummer is de koek echt op! Opnieuw voor jongelingen: Nissan heette voor 1983 Datsun. En omdat deze erg goed konden roesten, zijn er erg weinig die net als ons fotomodel de tand des tijds hebben doorstaan!

Gute nacht Freunde! 'Met het oog op morgen' bestond woensdag 35 jaar en dus gaan we morgen... euh... volgende week 'morgen' behandelen. Niet in de zin van ochtend, maar als de dag van morgen. Die onzekere dag, want 'Maybe Tomorrow' in vele varianten. 'Tomorrow Never Knows', maar sterft volgens Sheryl Crow evenmin. Alle Madness op een stokje, 'Tomorrow's Just Another Day'. En dus vraag ik jullie, 'Tomorrow People', wat zijn jullie favorieten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten