zaterdag 29 januari 2011

een frisse jurk


Ja. Ik heb er vaker last van. De middag vóór het draaien. Een jaar geleden nog was ik de hele dag in het spier geweest om platen te zoeken, nu staan de kroegkneiters sinds Nieuwjaarsdag in de gang. Klaar om vanavond in de taxi te worden gehesen, maar héél stiekem hoop ik dat Jeroen nog belt om te 'cancellen'. Jeroen, Buze-vrijwilliger 'formerly known as Froggy', neemt vanavond afscheid en heeft me al in oktober vastgelegd. Bekende jaren tachtig-hits is de wens. Die heb ik uiteraard wel, maar geen zin om ze te draaien.

Het begint ook alweer te kriebelen. INRI, een deathmetalband, treedt aan en daar past de northern soul weer zo goed bij. Wablief? Tja, het klinkt bizar want het zijn uitersten, maar ik heb menig grindcore-avond aangevuld met northern soul...

Eentje druk ik er in ieder geval in: De directe energievoorziening die 'Cool Jerk' van The Capitols heet. Afgelopen week was het nog een bron van discussie. Ik heb maandag mijn liefde voor northern soul gemotiveerd op Golden Beat Years. Ome Willy beschouwt The Capitols als 'garage', wellicht omdat The Creation een cover opnam? Ik heb zelf de heruitgegeven single op Contempo, dat rond mijn geboorte verantwoordelijk was voor menig 're-issue' van moeilijk te vinden northern soul-krakers.

De albumhoes spreekt boekdelen. Het verkeersbord en de rood-wit-blauwe 'target' refereren aan de Britse mod-cultuur, de wegbereiders voor de latere term northern soul. De b-kant van de single, zeer toepasselijk 'Ain't That Terrible' genaamd, toont aan dat 'Cool Jerk' een zeldzame uitschieter is van de groep.

Deze zonnige zaterdag begon al heel northern soul met een 'wake up call' van Albert die al over een platenbeurs struinde. Hij vond een originele single van The Fantastic Four op het legendarische Ric-Tic-label uit 1967. Op Youtube komt het me erg midtempo over, maar met Impressions-achtige zang. Desondanks erg mooi! En van Ric-Tic gaat mijn hart sneller kloppen...

Dat ik al dit enthousiasme moet afblussen met steriele synths, daar moet ik even niet aan denken! Met deze temperaturen geldt dat eveneens voor een jurk, hoewel... het zou vanavond het debuut van Miss Fenjala kunnen worden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten