dinsdag 18 januari 2011

ijzig koud of hartverwarmend?


Welnu mensen, dat viel reuze mee! De Schijnwerper staat op Golden Beat Years en heb ik nog energie over voor een verhaaltje voor het slapen gaan. Ik vergeleek op GBY de stem van Marissa Nadler met Marmite, het Engelse gistextract voor op brood. Van beide kun je niet een beetje houden, of je bent er dol op of het veroorzaakt braakneigingen. Als je dat op plaat doet, mag je in de komende Schijf van 5! Dat er evenveel voor- als tegenstanders zijn van Greatest Show On Earth zag ik twee jaar geleden na publicatie van de Steenen Top 40.

Ik moet het 'over mij' weer eens aanpassen. Mijn aanwezigheid op Tijdperk Schiffers, voorheen het Steenen Tijdperk, behoort tot het verleden. Na twee jaar aan een stervend paard te hebben getrokken, heeft de Avro euthanasie toegepast op het forum. Jammer, maar helaas! Ik heb er een leuke tijd gehad.

Tussen kerst en oudjaarsdag stelden we met elkaar de Steenen Top 40 samen. Een bonte lijst met exotica, afwijkende opnames, 'hard-to-finds', maar ook opvallende hits. 'Real Cool World' van Greatest Show On Earth stond in de top tien, maar dat werd door de tegenstanders niet in dank afgenomen. 'Kouwe wereld' was op het laatst de titel van de topic. Dizzy Man's Band-achtige kolder de boodschap. Ik had bijna spijt dat ik hem ook in mijn top tien had gezet...

Totdat ik in maart 2009 na jarenlang zoeken de felbegeerde single voor weinig vind. Anderhalve euro. Een unicum? Voor een top tien-single brengt deze astronomische bedragen op. Waarom?

John Peel geldt als een van de meest inspirerende radiomensen. Peel was een criticus, maar als hij eenmaal iets had ontdekt, beet hij zich helemaal vast in de desbetreffende band of artiest. En dat hoeft geen 'arty farty' te zijn. Integendeel, zelfs Status Quo was met hun drie akkoorden-boogie een verademing voor Peel. Diens' eerste plaatproduktie zorgde eveneens voor een 'echt koele' wind in het poplandschap.

Greatest Show On Earth kent in Engeland nauwelijks een gelijke, in Zaandam hadden ze de Dizzy Man's Band. Een zanger met een negroïde geluid, blazers, ritmewisselingen, een stevige gitaarsolo. Ik vind het een hartverwarmende plaat en heb geen spijt dat ik hem ooit in de Steenen Top 40 heb doen belanden!

Ik heb ook nog 'The Going's Easy' op elpee, het minste nummer van die plaat ging eveneens de top tien in, maar dan voor The Hollies: 'Magic Woman Touch'. 'Real Cool World' is vooral in Engeland een gewild item, vandaar dat ook prijzen in Nederland uit de pan rijzen. Beneden een tientje is het een koopje of een racebaan!

1 opmerking:

  1. Real Cool World is voor mij nog steeds de BESTE plaat ever. Ik zet hem steevast op nummer 1 in mijn lijstjes, maar ja ik was en ben nog wel een beetje Dizzy Man's band fan en Blood Sweat & Tears (komt ook in de buurt). Ik snap ook niet dat ie de top 2000 nooit haalt !
    groeten van de Blue Kangaroo (jou wel bekend)

    BeantwoordenVerwijderen