donderdag 27 januari 2011

20 Years Ago Today: 282


In mijn enthousiasme had ik gisteren een 1 toegevoegd aan de inhaleerhoesbui omdat ik dacht dat er vandaag een 2 nodig was. Maar nee, na Roxy Music ben ik weer op schema. Hoewel? Vandaag en morgen 20 Years Ago Today en dan klopt alles weer! Nummer 282 had ik voor vorige week vrijdag beloofd en gisteren was het twintig jaar geleden dat ik 283 kocht. Beide uit de vijf gulden-bak bij Sunrise.

Die keurige brave Bee Gees? Drugs? Alcoholverslaving? 1969 was een moeilijk jaar voor de gebroeders. Bassist Vince Melouney kreeg geen visum voor Engeland en kon terug naar Australië. Robin raakte verslaafd aan speed en Barry zoop. Maurice stapte in de boot voor een kortstondig huwelijk met zangeres Lulu. Aanvankelijk merkt het platenkopend publiek niets van de strubbelingen. Na onmin in de studio rent Robin ineens hard weg met een compositie dat de nieuwe single van The Bee Gees moet worden. Kort daarop verschijnt 'Saved By The Bell', de eerste single van Robin Gibb. Aanvankelijk zetten Barry, Maurice en drummer Colin Peterson The Bee Gees voort, maar tegen het einde van het jaar ligt de hitgroep nagenoeg op zijn gat.

Barry scoort met 'I'll Kiss Your Memory' een, naar Bee Gees-maatstaven, bescheiden hit, Maurice komt daar nog niet eens aan. Op dit punt wordt pas goed duidelijk hoe de rolverdeling is. Robin is van de orkestraties, Barry van de zoetsappige liefdesverklaringen en Maurice de muziekman. Hij voelt zich als een vis in de studio en produceert country-getint werk voor anderen.

Zijn 'Railroad' mag er beslist zijn, maar het is nu eenmaal geen typisch Bee Gees-nummer. Het heeft een melancholieke sfeer met een country-arrangement. Met een wandeling langs de spoorlijn met thuis in het vizier zitten we al in een landelijke omgeving, dus het past prima!

In de zomer van 1990 had ik in Denemarken al kennis gemaakt met 'Railroad'. Van broer Henk opgenomen op cassette. Het is maar goed geweest dat ik meteen deze single heb gekocht. Ik heb hem sindsdien niet meer getroffen en bovendien heeft Peter, zelf ook Bee Gees-fan, hem niet tussen de duizenden fotohoezen staan, dus mag die gerust 'zeldzaam' genoemd worden. En dus maar de Duitse fotohoes voor het gemak, ik heb zelf de sterk afwijkende fotohoes.

Hoe ik het voor elkaar krijg om twee singles van vijf gulden in een week te kopen met zes gulden zakgeld? Hier zal het tientje bandenplakgeld wel aan ten prooi zijn gevallen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten