dinsdag 11 januari 2011

20 Years Ago Today: 278


Wat hebben jukeboxen en marihuana gemeen? Singles! Huh? Jukeboxen okay, daar horen singles in, maar marihuana? Omdat veel van de singles die ik in 1991 kocht afkomstig zijn van één adres, even een introductie tot Sunrise Records met een kleine aanloop tot 1991. Een 'ontdek-je-plekje' van toenmalige winkels in Sneek waar de jonge Gerrit regelmatig zijn slag sloeg.

Over Tony Joe White kan ik kort zijn, graag verwijs ik jullie naar mei toen ik een bericht wijdde aan de muziek van White. Ik kocht 'Groupy Girl' (1970) op maandag 7 januari bij Sunrise, slechts acht singles na 'Roosevelt And Ira Lee' op hetzelfde adres. Beide in blanco hoesje en slechts een gulden per stuk.

Of mijn geheugen speelt een spelletje óf Minkema had in 1989 al haar grammofoonplaten opgeruimd. Voor nieuwe platen ging je naar Looper of V&D. The Fonz, later Jaarsma Jukeboxen, was een pionier in Sneek met de muziekautomaten. In 1989 opent eerst 'Heaven' de deuren, als ik me niet vergis de eerste koffieshop in Friesland. Eigenaar Bert opent even later Twister Jukeboxen in de Nauwe Noorderhorne. Singles met hoes zijn een rijksdaalder, degene zonder een gulden. Vergeet ik bijna de boedelhal aan de Parkstraat waar ik eind 1989 enkele singles kocht. Hoewel met fotohoes en in nieuwstaat, de prijs van twee gulden per stuk was toen ietsje extreem voor een dergelijke nering.

De kasbah aan de Oosterdijk was al jaren dezelfde bende, de kringloopwinkel alleen in 1992 even interessant en Cees Buster kreeg vorig jaar maart nog aandacht ('Dat is me er eendje'). In juli 1990 opende Sunrise aan de Nauwe Noorderhorne. Het had al een zaak in Heerenveen, Sunshine Records. Of het nu echt een dekmantel was of niet, maar achter de platenzaak ging een koffieshop schuil. Elpees waren allemaal een tientje, de singles een gulden. De elpees in Heerenveen waren op papier wel interessant, maar vaak in erbarmelijke staat. In Sneek betrof het een restpartij vrij recent geflopte elpees.

Maar het ging mij om de singles. 'All Along The Watchtower' van Jimi Hendrix, 'Bird Dog' van The Everly Brothers en 'Smokey Joe's' van Tina And The Mustangs (zie 10 september) waren enkele van de meest interessante aankopen in 1990. In Heerenveen kocht ik in november 1990 de originele 'The Joker' van Steve Miller Band voor een gulden op de zaterdag dat deze op nummer 1 in de Top 40 kwam!

In januari 1991 kwam er een bak bij met singles van vijf gulden, terwijl in april de guldenbak werd ververst. Ik kreeg zes gulden zakgeld per week. Eén keer raden hoe ik die besteedde?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten