vrijdag 7 januari 2011

geen autoloze zondag


,,Wat zit jij nou te gniffelen?". ,,Ze heeft het niet door!", hikt de platenkrasser. ,,Zou ze vroeger blonde krullen hebben gehad?". Zusje heeft voor een dag verlof gekregen van de keuken en staat kandidaten voor zondag te poetsen. Met name de voorlopige nummer 1 zorgt nogal voor commotie. Het vehikel was enigzins bruin gevlekt en na het boenen van zusje lijkt niet alleen de originele kleur, maar het volledige plaatwerk te verdwijnen. Zusje lijkt niets te merken van het spontaan oplossende blik.

Ik neem even een voorschot op De Schijf van 5, temeer omdat ik nog geen suggesties heb ontvangen en de opmerking dat het 'ver gezocht mocht zijn' misschien niet al te duidelijk was. Want wat heeft 'Bittersweet Symphony' van The Verve met auto's te maken? Bitter was een exclusieve Duitse coupé op basis van een Opel Senator...

Derde kerstdag 1997, de middag na de nacht. Mijn korte stormachtige relatie met Syl was publiekelijk uitgegaan. Met een kater word ik wakker in het huis van een kameraad. Ik wil oud en nieuw buiten Sneek of Jutrijp vieren. De eindejaarsuitzending van De Moordlijst is op de radio. Veel Britpop dankzij Oasis, Radiohead, Suede en nummer 1 The Verve. Onder 'Bittersweet Symphony' neem ik dé beslissing. Ik ga naar Engeland!

Vreemd maar waar, het nummer is me in de zomer van 1997 grotendeels ontgaan. Voor mij kleeft de herinnering van de oversteek en de eerste weken in York eraan. Hoewel 'Lucky Man' dan de nieuwe single is, staat 'Urban Hymns' nog hoog in de Britse albumlijst en is 'Bittersweet Symphony' veelvuldig te horen. Ik leer het album pas in 2000 waarderen.

Alles leek in kannen en kruiken toen Wil Malone namens The Verve 'The Last Time' opnam in het klassieke arrangement. Het origineel staat op 'The Rolling Stones Songbook' van The Andrew Oldham Orchestra uit 1966. Ze hadden keurig toestemming gevraagd, fiat gekregen (om in autosferen te blijven), maar kregen na release juristen in de nek en konden iedere cent royalty inleveren!

Voor sixties- en hardrockfanaten: Malone zat in 1968 bij The Orange Bicycle en produceerde in 1980 Iron Maiden...

Is er nog plaats op de oprit? Er is een type van de voorlopige nummer 1 bij gekomen, uitgevoerd door Buffalo Springfield. Verder neig ik naar 'Lotus Love' van The Zipps, hoewel de Europa écht een type Lotus was... Er mag meegedacht worden!

1 opmerking: