zondag 2 januari 2011

kleur bekennen: géén zwart!


,,Je loopt achter!". Ik had die herinnering van Soul-X niet nodig. Evenmin het commentaar van Sideburner. ,,Doet-ie al 35 jaar". Mijn geliefde redactiegenoten zagen dat er geen lachje afkon. ,,Wat kijk je zwart?". ,,Erg grappig Soul-X!". Liefste volgelingen, het is tijd om écht kleur te bekennen! Ik heb de afgelopen week teveel drukte gehad om aan zwarte titels te denken. In plaats van nu met een halfbakken top 5 te komen, heb ik besloten zwart een flinke por 2011 in te geven. En Peter: Ik heb hem gevraagd en jawel, Tom waits geduldig af!

Volgende week doen we automerken en -types in titels en groepsnamen. In dat laatste geval met je ultieme favoriet van die groep. De bolide van Janus J. komt niet door de APK. En het mag ver gezocht worden. Bij mij op de oprit staat een heuse symfonie over een exclusieve Duitse sportcoupé op basis van een Opel Senator, een groepje Engelsen die Prinzheerlijk rondtuffen in een Duits doosje en een actueel groepje Amerikanen die zich hebben vernoemd naar Japanse roestbakken die naar mijn mening téveel rook afgeven...?

De plaat die mijn eerste dagen van 2011 heeft gekleurd, is een voorschot op 20 Years Ago Today. Maar als ik in juli zover ben, gaat het toch vast om 'Papa Oom Mow Mow' van The Spotnicks die ik gelijktijdig kocht en kon ik dit kroonjuweel nog wel eens over het hoofd zien!

Er kwam geen blijk van herkenning of een speciale waardering vanuit de zaak. Ikzelf was écht vergeten hoe mooi dit nummer was! Waarschijnlijk in 1991 een beetje stukgedraaid? In navolging van 'The Very Best Of Supertramp' dat maandenlang in de album top tien woonde, kwam dat jaar een compilatie uit van 10cc. Het kwam niet in de buurt van het Supertramp-succes. De keuze voor een begeleidende single was allerminst logisch. Als single was 'I'm Mandy Fly Me' in 1976 alleen een hele bescheiden Engelse hit geweest. Peter toont aan dat het desondanks toen ook in de Benelux is uitgebracht.

De albumtracks van de Mancunians staan nogal haaks op de perfecte drie minuten-hits als 'The Things We Do For Love'. Als potentiële hitsingle bleek 'Mandy' vijftien jaar later ook al té lang. Verder dan de Tipparade kwam het niet, maar dat dat vaak de mooisten zijn, is deze het levende bewijs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten