zondag 30 januari 2011

Schijt van 5: Boeren en scheten


Sideburner en Soul-X liggen prinsheerlijk in hun Maxicosi. ,,Sideburner boertje?". ,,Bwaaap!". ,,Grote jongen!". Pfff... Snif snif. ,,Ach jongens, wat is dit nu weer?". De boosdoener oogt vredig met die omgewaaide vetkuif voor zijn rechteroog. Soul-X haalt de speen uit zijn mond en legt uit. ,,Zusje heeft lekkere hapjes gemaakt". Ik sla de handen voor mijn ogen. ,,Wat dan?", vraag ik voorzichtig. Het antwoord komt vanuit de keuken: ,,In ketjap gemarineerde bruine bonen met goulash-saus en extra knoflook". Ik wil een sjekkie aansteken, maar Soul-X houdt me tegen. Een donderslag bij heldere hemel en een wolk gas brengt ons bij...

Vijf! Herman Brood was in 1977 aan een nieuwe carriére begonnen. Alles wat hij aanraakte, werd ruim uitgemeten in de media en uiteindelijk goud. Zou hij zelfs in staat zijn een carnavalshit te scoren? Hij bewees het in 1979 met 'Maakt Van Uw Scheet Een Donderslag' van De Breedbekkikkers. Destijds op 17, nu 12 plaatsen hoger.

Ik had ook overgeven voorgesteld, maar 'I Need Your Head' van Hasil Adkins heb ik al vaak genoeg genoemd. Op vier een plaat met een geluidje dat mij doet kotsen. Het is 'Get It On' van T.Rex. Na het zanggedeelte tegen het einde maakt Marc Bolan een moeilijk definieerbaar 'klakgeluid' met zijn mond. Anders dan bij bijvoorbeeld Miriam Makeba klinkt het vies, alsof hij een kunstgebit los zuigt van het gehemelte na het nuttigen van een kleverige maaltijd. Verder zweer ik bij mijn kunstzinnige maalstenen, maar dit is één van de walgelijkste momenten!

Dan op 3 'It's A Gas' van Alf Newman, een single uit de late jaren zestig. Het gas komt ditmaal niet van achteren, maar uit de mond. Feitelijk is 'It's A Gas' een 'Mr. Cannibal'-achtig mopje. Een erg knullig instrumentaaltje met telkens een boer in de 'break'. Alf kende nog niet het 'samplen' en nam ze dus 'live' op, met als gevolg dat de eerste boeren het sterkste zijn!

De man van 'I Put A Spell On You', Screamin' Jay Hawkins, vroeg in 1969 aandacht voor een kwaal die nimmer bezongen is. 'Constipation Blues' vertelt het verhaal van een patiënt die lijdt aan verstopping van het darmkanaal. Gelukkig voor hem komt het in de laatste minuut los, terwijl Hawkins simuleert wat er vanuit de wc-pot klinkt. Dankjewel Peter voor deze geweldige suggestie!

Op de eerste plaats een single die hier bijna 25 jaar geleden ook stond. Comic Relief, iets als CliniClowns, houdt jaarlijks in Engeland een benefietavond op televisie. Ieder jaar is er wel een artiest die belangeloos een single opneemt. In 1993 was dat bijvoorbeeld Right Said Fred met 'Stick It Out', maar verder merkt ons land weinig van de overzeese actie. Behalve dus in 1986.

Stop een punker, een hippie, een vetkuif en een hooligan in een huis en je hebt The Young Ones. Niet geheel toevallig genoemd naar een hit van Cliff Richard uit 1962. Cliff nam samen met Hank Marvin een nieuwe versie op van diens' eerste Engelse nummer 1-hit en The Young Ones mochten het verder aankleden. Die rollende boer na het eerste refrein doet me over 25 jaar waarschijnlijk nog grinniken! Daar had Alf Newman nog van kunnen leren.

Zusje komt de keuken uit gesneld. ,,Wanneer kom ik in de Schijf?". Sideburner en Soul-X gieren het uit. ,,Mandarijntjescake op drie". ,,Explosieve pudding op twee". De twee hebben de dikste lol. ,,Wie zijn die pummels?", vraagt ze. ,,Dat zijn je broers, zusje!". ,,Maar Gerrit, alstjeblieft...". Iemand vertelde me ooit dat je wel een erg laffe klootzak moest zijn om die smekende ogen te negeren...

En dus ruim baan voor zusje! 'Little Sister' of 'Sister Golden Hair' mag een naam hebben. Dus kom maar op met Ray, Jane of Ursula. Want zussen doen het voor henzelf. Titels met zussen, ook al neig ik tot 'Hou Van Mij' van Het Goede Doel. Na een mooie liefdesverklaring mogen we haar voor rot schelden, want...

Over 2 weken is het Valentijnsdag en draaien wij de zaken om. Wat zijn de fraaiste muzikale verwensingen, afzeikplaten en andere haatverklaringen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten