woensdag 12 januari 2011

20 Years Ago Today: 279


Het begint niet goed. Het fotohoesje van 'Cast Your Fate To The Wind' van Sounds Orchestral blijkt onvindbaar op het wereldwijde rag en ook mijn eigen exemplaar speelt verstoppertje. Eigenlijk moest ik 279 even nakijken, want ik was hem vergeten. Toch komt deze single erg gelegen, omdat ik nu eens een, in 2010 gekochte, single kan behandelen, waarover de informatie té summier is voor een bericht. Twee vliegen in één klap!

12 januari 2011. Een vreemde dag. Ietsje verslapen voor de afspraak met de psychologe, kreeg ik vanmiddag bericht dat ik eindelijk mijn zorgnota's vergoed krijg. We kunnen weer! Ik was even bang dat ik mijn telefoonrekening niet kon betalen en daarmee enige tijd verstoken zou zijn van internet. Als klap op de vuurpijl heb ik een vierde volger! Wie het is, kan ik niet nagaan, maar hoe dan ook: Van harte welkom!

Dan 12 januari 1991. Een zaterdag. Zonnig maar guur. Ik ga 's middags even naar de vlooienmarkt in de Sneker Veemarkthal. Na drie gulden entree koop ik niets meer dan deze single voor twee gulden. Elf singles geleden kocht ik bij Sunrise 'Have Faith In Your Love'. Die is nog altijd favoriet, 'Cast Your Fate To The Wind' is in vergelijking een kleine teleurstelling.

Sounds Orchestral is het duo van pianist Johnny Pearson en arrangeur/orkestleider John Schroeder. Beide werkzaam voor Pye Records, zijn het uitersten. Pearson maakt muzak. In Nederland is zijn 'Heather' bekend als de achtergrondmuziek bij de laatste woorden van Rob Out op de zeezender Radio Veronica. Schroeder leent zijn strijkers aan popartiesten op het label. Samen maken ze een fusie van muzak, tradjazz en beat. 'Cast Your Fate' is een stemmig nummer, waar 'Have Your Faith' een enthousiast swingend feest is.

In augustus kom ik 'Money Runner' van The John Schroeder Orchestra tegen. In de oorspronkelijke versie van Quincy Jones is het een filmthema. Verzamelaars roepen echter al jaren dat de coverversie van Schroeder vele malen beter is, maar ja, die is in 1973 nooit verder gekomen dan een promo en praktisch onvindbaar. Een jaar geleden heeft een Grote Onbekende de single opnieuw uitgegeven. Witte labels en dito hoesje, gelimiteerd tot 500 exemplaren. De verzamelaars hadden gelijk! Dit is de ultieme uitvoering! Hij is sindsdien bij iedere draaibeurt present geweest.

Ik moet nog even datums nakijken, maar ik geloof dat zaterdag 280 aan de beurt is...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten