donderdag 15 april 2010

verzopen eend


Voor de goede orde: De ondeugende dame op het hoesje is niet Marsha Gee, maar een anoniem model uit de jaren zestig. Van Marsha Gee zélf bestaat geen foto, het is zelfs een onopgelost mysterie wie Marsha Gee was. Een discjockey claimt dat hij de naam 'on the spot' heeft bedacht in de midden jaren zeventig toen hij de anonieme acetaat ontdekte. Dat dit niet waar is, mag duidelijk zijn. De naam Marsha Gee kon wel eens een pseudoniem zijn voor een welbekende zangeres. Maar welke?

Eerst even uitleggen wat een acetaat is: een proefpersing, vaak eenzijdig bespeelbaar, die zelden als demo de fabriek verliet. Een acetaat kan maar een aantal malen gedraaid worden zonder kwaliteitsverlies. Menigmaal gingen ze de prullemand in, maar werden ze eruit gezocht door personeel, waardoor we vandaag de dag nog kunnen genieten van een aantal acetaten.

Er mag van Marsha Gee niets bekend zijn, wél dat ze lichtelijk beschonken was. We horen knalharde 'northern soul', het knarsen van de acetaat en een zangeres die op een guitige manier een nieuwe dans introduceert. Hoewel: de instructies lijken veel op die van 'The Duck' van Jackie Lee (zie maart 2010). Maar het hoogtepunt vormt het laatste deel waarin het meiske helemaal loos gaat als eend!

Er is nog een tweede acetaat van Marsha Gee: 'Baby I Need You' werd opgenomen voordat de fles werd ontkurkt. Eveneens een northern soul-kneiter van de bovenste plank. Beide acetaten kunnen een topprijs verwachten als ze opduiken. Gelukkig stelde in 2006 het Spaanse Penniman Records bovenstaande single beschikbaar.

De flip is evenzeer een mysterie 'Chimpanzee' is een 'novelty disc' van omstreeks 1960 van ene Count Yates, dat ook wel eens een dronken ster kan zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten