dinsdag 27 april 2010

de aartsvader van de Nederhop


Ik werd, merkwaardig genoeg, in België geconfronteerd met dit nummer. Zomer 2007, op de camping in Waasmunster, in de kantine. Toen was het weer even 'peis en vree' met mijn reisgenote. Een zeldzaam moment dus! We waren niet de enige 'Ollanders daar. Er was ook een Groninger die de halve zomer op Gerstekot doorbracht. Hij vertelde over dit nummer. Ik denk dat we het over de toevalsfactor van dingen hadden. Hij spoedde zich naar zijn caravan en kwam terug met een cd. We luisterden ademloos.

Cowboy Gerard toont ons andermaal dat de geschiedenis zich herhaalt aan de hand van de moorden op Abraham Lincoln en John F. Kennedy. Dat er precies honderd jaar tussen bepaalde gebeurtenissen zat. Dat Lincoln een secretaris had die Kennedy heette en Kennedy eentje met de naam Lincoln. De moordenaar van Lincoln doodde hem in het theater en vluchtte naar een pakhuis. Lee Harvey Oswald beschoot Kennedy vanuit een pakhuis en vluchtte naar een theater.

En zo volgen nog een aantal theorieën, die Gerard met zijn monotone stem over de kuntrie-begeleiding bazuint. En het klopt allemaal, net zoals er bij dat kaartspel geen speld tussen te krijgen was. De man was geniaal! Niet slecht voor 'een boerenlul die een naald in een plaat kon zetten'. Al bedoelde George Kooymans daar de programmaleider van Veronica mee, die enige tijd ook als zakenbehartiger voor de Earring was.

Natuurlijk komen die geniale teksten niet uit de koker van De Vries! Hij was de country-man van Veronica en kwam de Engelstalige originelen tegen op de Amerikaanse country-charts. Deze heet dan 'History Repeats Itself'. 'Het Spel Kaarten' was al in 1962 een grote hit voor Wink Martindale, maar dan als 'Deck Of Cards'.

'Claim to fame' voor De Vries is ook dat hij waarschijnlijk de eerste Nederlander was die écht niet kon zingen en toch een top tien-hit had. Hoewel mij niet bekend is waarom 'Geschiedenis' daar niet terecht kwam? Gerard De Vries verdient ook zijn plekje op Soul-xotica omdat hij ook in het cd-tijdperk het oude vinyl bleef salueren. In 'Gerard De Vries Draait Op Verzoek' bleef anno 1990 nog geregeld een plaat hangen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten