dinsdag 20 april 2010

roddel uit de eerste hand


,,Kun je het origineel ook draaien?". Altijd weer een vermakelijk moment als die vraag valt, wanneer Gladys haar rondjes draait. Welk origineel? Zelden wordt Marvin Gaye genoemd. Het zal hem echter aan de omgeving liggen, maar hier is Creedence Clearwater Revival nog altijd populair. En is er een natie die gelooft dat 'I Put A Spell On You' en 'I Heard It Through The Grapevine' gewoon uit de pen van John Fogerty komen!

Marvin Gaye veroorzaakte nogal een relletje binnen Motown. Er was een ongeschreven regel die zei dat een Motown-hit niet binnen twee jaar door een Motown-collega op single mocht worden gezet. Berry Gordy weigerde zelfs naar de opname van Gaye te luisteren. Maar de meisjes van de platenafdeling hadden het laatste oordeel en zo verscheen 'I Heard It Through The Grapevine' van Marvin Gaye een anderhalf jaar na de Amerikaanse hit van Gladys Knight & The Pips.

Gaye's vertraagde versie brak alle records. Nummer 1 in Engeland en Amerika en diens' grootste hit. En sinds januari 1969 wordt het nummer geassocieerd met Marvin Gaye. Daar kon de reissue van Gladys niets aan veranderen. Natúúrlijk werd het hier ten lande geen hit. Gladys verdiende haar doorbraak in Nederland met een optreden op Grand Gala Du Disque in 1971.

Toen had een deel van Nederland ook al de versie van Creedence leren kennen. Hun elpee 'Cosmo's Factory' stond hoog op de albumlijsten. Eén van de prijsnummers op die plaat is de 12 minuten durende 'workout' van het nummer.

Maar een roddel uit de eerste hand zit toch het dichtst bij de haard. En Gladys Knight & The Pips laten een lekker uptempo liedje weerklinken. Van alle versies het beste te verpakken in een swingend soul-setje. Hoewel die van Creedence een ultieme wc-plaat is: als dj ben je even tien minuten vrij. Velen zullen het oneens met me zijn, maar hier gaat niets boven het origineel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten