woensdag 14 april 2010

de ideale schoondochter?


,,Je vergeet wel eens dat niet alles wat Prince aanraakt ook automatisch in goud verandert". Met die woorden blikten de zusjes Klemann in 1997 terug op de periode waarin Prince Lois Lane onder zijn hoede nam. Dat had niet het succes opgeleverd waar de Amsterdamse groep op had gehoopt. En zo is er een rits artiesten bekend die door The Beatles in het zadel werden geholpen. Ook daar zat een enkele miskleun tussen.

Neem nu The Iveys uit Wales. Door de wol geverfde muzikanten die eerder David Garrick op de bühne hadden begeleid. Brutaalweg een demo naar het nieuwe Apple-concern gestuurd. Paul McCartney zag ze wel zitten. 'Maybe Tomorrow' verscheen op single. Nummer zeventien in Nederland, eveneens succesvol in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Japan. Maar niet in Engeland of Amerika! De elpee was al geperst, evenals de opvolger 'Dear Angie'. Beide mondjesmaat in enkele landen uitgebracht. En nu razendzeldzaam! Crisis bij Apple. Het zou hem aan de naam liggen. Derek Taylor suggereerde Badfinger. De rest is geschiedenis...

'Maybe Tomorrow' is zondermeer een schoonheid. Klef als The Bee Gees en waarschijnlijk eerder door fans van The Cats dan van The Beatles gekocht. Het is niet de voornaamste reden waarom de plaat zo veelgezocht is in Engeland. Dat is vanwege de flip 'And Her Daddy's A Millionaire', een agressief, opgejaagd freakbeat-nummer met wah wah-pedalen, phasing en een geestige tekst. Ook de reden waarom deze in mijn singleskoffer zit!

Een aantal Iveys-nummers zullen nog wel op 'Magic Christian Music' verschijnen, een album van Badfinger uit 1970. De cd-reissue van het album 'Maybe Tomorrow' uit 1992 is ook al een collector's item geworden. Echter niets vergeleken bij de Nederlandse 'Dear Angie' in fotohoes, die enkele honderden euro's kan opbrengen als die opduikt. Tip qua 'Maybe Tomorrow': Via de Duitse Ebay heb ik al twee puntgave exemplaren in Apple-hoes gekocht voor vijf euro per stuk. Dat is vooralsnog de goedkoopste optie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten