vrijdag 30 april 2010

misschien wordt het koud?


Ik besloot gisteren met 'gang is alles'. Om vandaag terug te keren met iets dat traag als stroop is. En eigenlijk hou ik toch niet zo van zwijmelsoul? Dat klopt inderdaad, maar voor Three Degrees maak ik graag een uitzondering. Ik heb hem maar liefst tweemaal: De Franse persing op Vogue en de Duitse op Roulette. Beide met iets wat er voor een fotohoes voor moet doorgaan, maar een foto ontbeert van de drie nachtegaaltjes. En zo kwam ik bij de bovenstaande, dat waarschijnlijk een elpee is.

Natuurlijk weten wij, mannen, wel dat dames heel wat domme dingen kunnen uitkramen. Volgens Three Degrees weten de vrouwen dat zelf ook wel. Zij in ieder geval, ze heeft de liefde van haar leven even verteld dat hij maar eens een flink eind moest ophoepelen. Hij gehoorzaamde en nu heeft ze hartepijn.

Maar op een zekere avond staat ze bij de bushalte en hoort een stem 'hi' zeggen. En daar staat de man die ze had weggestuurd en kan haar geluk niet op. Uit blijdschap gaat ze, na twee minuten geleuter, zingen. De man krabt zich achter de oren. Dat liedje. Dat kent hij. Hij leerde misschien net fietsen of rekenen op het moment dat het een hit was. Of misschien...

Dat is ook wat die troela bij de bushalte staat te jodelen. 'Maybe'. Dan al een gouwe ouwe. Dertien jaar geleden, in 1957, was het een hit voor The Chantels. Niet te verwarren met The Chantelles waar Dusty haar carriére mee begon. The Chantels wordt beschouwd als de voorbode van de 'girl group sound'. Ik heb het origineel ooit op een bootleg-verzamelelpee gekocht. '16 Happening Hits' bevatte naast enkele hits uit 1966 en 1967 ook enkele oldies. De anderhalve minuut van The Chantels klonk zo lekker stoffig, dat ik later een beter exemplaar van de elpee heb gekocht. Op mp3 of ander formaat wil ik hem niet, dit is dé definitieve versie voor mij!

Ze blijft zingen en we zullen nooit weten of het nog iets is geworden tussen de twee. Misschien negeerde hij haar gejammer wel, gelijk het platenkopend publiek. Misschien was er toen al een leeftijdsverschil en liep het drie jaar later de spuigaten uit. De vieze oude man. Dat jaar zou ze de beslissing nemen, niet wetende wanneer ze hem weer zou zien. Hij moest maar goed op zichzelf passen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten