zaterdag 17 april 2010

superlatieven tekort


Zoals beloofd in mijn eerdere posting over Clover Leaf, nu aandacht voor een zeer opmerkelijke produktie van Jack De Nijs. Waarbij ik moet oppassen dat ik niet al te snel door mijn superlatieven raak. 'No Place For Our Minds' van Crown's Clan is de beste, de meest fabeltastische, de allergoeiste... Kijk! Daar ga ik al... Ter voorbereiding op dit schrijven heb ik hem nog eens opgezet (gebeurt driemaal per week en soms driemaal achtereen). Wat een weergaloos nummer. Een verslaving. Het zou verboden moeten worden.

Misschien had Jack wel een verborgen kant, maar getuige zijn output in 1970 en produkties voor Wil De Bras, Jan Boezeroen en Clover Leaf zou ik hem geen 'hippe vogel' durven noemen. Zijn produkties waren doorspekt van palingpop en kneuterigheid. Waar hij dan toch in zee ging met een hardrockgroep (Clover Leaf), daar liet hij ze op de A-kanten hitgevoelige palingpop vertolken.

Uitzondering op de regel is Crown's Clan, een groepje mannen uit Rotterdam, dat in 1970 kortstondig gebruik maakt voor een zangeres. Jack schrijft een nummer voor hen, dat op de b-kant verschijnt. Tekstueel weer zo'n vod dat een Nick MacKenzie tot een gezellige meedeiner had kunnen maken. Crown's Clan en met name de zangeres maken er dermate een Jefferson Airplane-aangelegenheid van, dat het verstandig is geweest die op de b-kant te verstoppen. Het had ze geen Top 20 opgeleverd...

Jack lijkt zich goed voorbereid te hebben, gedurende enige tijd naar platen van Jefferson Airplane, Spirit en Moby Grape te hebben geluisterd, om wat namen te noemen die vast geen gesneden koek is in menig Brabants huishouden. Daarbij heeft hij vooral gelet bij de opnametechniek. De fuzzgitaar klinkt nergens smeriger dan bij Crown's Clan. En net zoals bij Moby Grape zijn fuzz en drums van elkaar los geweekt, iets waar Europese collega's geregeld de mist mee ingaan en de psychedelische effecten verworden tot een snert van geluid.

Het krap drie minuten jagende nummer met die bijzondere gitaren schopte het tot nummer 29 in de nazomer van 1970. Ik meen ooit gelezen te hebben dat ze nóg een single hadden opgenomen, maar dat die officieel nooit verschenen is. Niets meer over te vinden! Wel bracht Crown's Clan in 1971 nog een single uit, maar toen was de zangeres alweer weg. De single in fotohoes brengt met gemak zestig euro op. Ik zag hem in 2007 staan op Marktplaats. De ringwear op de hoes deed, juist, vermoeden dat ik hier met een nagenoeg nooit gedraaid exemplaar te maken had. Ik besloot voorzichtig in te zetten, twaalf euro, en had de volgende dag al bericht: Helemaal verkocht! Dat ben ik sinds die tijd ook van deze single. Mocht dat nog niet duidelijk zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten