woensdag 21 april 2010

shalalie!


Het voorjaar heeft zijn intrede gedaan. Dat betekent verse lammetjes, de befaamde koeiendans, hormoontjes die carnaval vieren dankzij ernstig gekrompen topjes en rokjes, een fijne plaat van Julie Doiron... Dat laatste had tot een jaar geleden ondenkbaar geleken. De liedjes van de Canadese singer-songwriter werden voorheen meestal geassocieerd met de winter.

In november 2005 ben ik op een zaterdagmiddag 'boodschapjes doen' bij Minstrel in Zwolle. Vangst tot dan toe: 'The Earth Is Blue' van Damon & Naomi en 'We Are Little Barrie' van Little Barrie. Ik hang een kwartier voor sluitingstijd nog een beetje rond, als ik plotseling wordt gegrepen door iets wat ik uit de hi-fi hoor. Het blijkt Julie Doiron te zijn en haar laatste elpee 'Goodnight Nobody' wordt ter plekke aangeschaft.

Thuis probeer ik dat 'iets' terug te vinden. Ik draai de plaat tweemaal integraal, maar kan het moment niet vinden. Sterker nog: Ik vind het een zeer matige plaat. De stem van Julie doet me niets en er is geen compositie die wel iets met me doet. En zo staat ze ruim een jaar in de kast, totdat die eens gereorganiseerd moet worden. Ik zet haar op en nu vang ik het moment: Het is 'Snow Falls In November'. Haar begeleiding is zo sober dat het mooi wordt! Een dag later is de magie alweer verdwenen.

Dan is het april vorig jaar en zie de nieuwste van Doiron bij Minstrel liggen. ,,Hij is anders". Met die woorden maakt Arjan me nieuwsgierig. Ik zet de plaat op en val stil van verbazing. Julie is vrolijk! Verliefd? Bekeerd? Wat is hier aan de hand?

Julie begrijpt er zelf evenmin iets van. ,,Opeens ging ik blije teksten schrijven. Alsof ik genoeg had van de zelfkant. Er is niets in mijn leven veranderd. Er is geen minnaar!". Als echtgenoot zou ik haar wantrouwen!

'I Can Wonder What You Did With Your Day' laat een ondeugend giechelmeisje horen (niet een getrouwde vrouw met een kind) dat met volle teugen van het voorjaar geniet, dronken wordt, verliefd over straat huppelt en niet de vrouw die de schaduw opzoekt en liedjes in mineur zingt. Gek genoeg blijkt die stem ook nog eens perfect bij de nieuwe aanpak te passen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten