zondag 11 april 2010

goeiemorgen zeg!


Slapen is iets heiligs voor mij. Een nóg grotere hobby dan muziek en schrijven samen. Het is dus iedere morgen (soms ook middag en enkel oefen ik mijn hobby ook 's avonds uit) erg pijnlijk om afscheid te nemen van kussen en lakens. Ik heb bovendien het probleem dat ik snel wen aan vaste geluiden, met gevolg dat ik op den duur dwars door wekkers en muziekjes heen snurk. Qua telefoon betekent dat driemaal per week een ander liedje selecteren. Hoewel ik sinds een week een nummer heb herontdekt, die me op een hemelse manier doet ontwaken: 'Tata Ko I Mama Spo' van Korni Grupa.

Toen ik in 2000 tijdelijk in De Bilt woonde en bij een kringloop werkte, kwam bovenstaande elpee binnen. Alleen had ik er toen geen belangstelling voor. Dat gold wel voor dat malle singeltje in die fleurige hippie-hoes. 'Trla Baba Lan' is ongetwijfeld dé hit van het jaar 1969 geweest in Joegoslavië. De b-kant ontdekte ik later, 'Slika', maar toen was de elpee al verkocht...

Mijn excuses, want ik heb op school niet goed opgelet bij het vak Joegoslavisch, dus vraag me niet naar de betekenissen van de liedjes. Muzikaal is 'Slika' een brok psychedelica met tempowisselingen, 'over the top'-echo op de zang, Hendrix-fuzz en gemeen grommende Hammond B1.

In 2007 besloot ik met 'Korni Grupa' eens op Youtube te kijken. Ik stuitte op een zelfgemaakt iets waarbij de elpeehoes overging in vlammen. De muziek was het laatste nummer van kant 1 en greep me bij de strot. Het heette 'Tata Ko I Mama Spo' en het bleek toch vrij eenvoudig een mp3 te achterhalen.

De vergelijking met Brainbox is snel gemaakt. Kaz Lux heeft immers Poolse roots en heeft daarmee ook dat typische 'Balkan soul'-gilletje. Die zeer vloeiende gitaarmelodie had ook bij Jan Akkerman uit de koker kunnen komen. En een produktie om van te smullen, zelfs als mp3! Ik kan me welhaast geen mooiere manier voorstellen om wakker te worden. Je zou er bij het naar bed gaan er naar uitkijken.....?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten