donderdag 22 april 2010

Umpeylia Marsema Balinton


Met zo'n naam, hoe poëtisch die ook klinkt, schop je het natuurlijk nooit ver in de muziekbusiness. Maar ook met haar artiestennaam Sugar Pie DeSanto is het niet de kaskraker, die ze verdiende te zijn. Dat had zijn reden, maar daarover meer. Ik heb helaas nog geen vinyl van Sugar Pie, maar wel bovenstaande cd uit 1989. En eigenlijk wil ik de track 'Mama Didn't Raise No Fool' in deze virtuele singleskoffer stoppen.

Sinds ik een paar maanden geleden uitvoerig met de bedrijfsleider van de Free Record Shop in Steenwijk heb gesproken, is mijn mening ten opzichte van deze winkel iets veranderd. De vestiging in Sneek was anno 1995 eentje voor 'de snelle hap'. Groot was mijn verrassing toen ik 'Down In The Basement - The Chess Years' in de uitverkoopbak tegenkwam. Prijs? Een rijksdaalder als ik me niet vergis.

Umpeylia werd in het begin van de jaren vijftig door Johnny Otis ontdekt, die haar 'Little Miss Sugar Pie' doopte vanwege haar lengte. Een discjockey kwam later met de toevoeging DeSanto. Haar eerste single 'I Want To Know' verscheen in 1957, maar werd pas drie jaar later een hit, evenals 'Slip-In-Mules', een geestig antwoord op 'Hi-Heel Sneakers'. Haar debuutalbum verscheen in 1961 maar was geen succes indertijd.

Even later tekent ze bij Chess. Haar jongere nichtje, Etta James, is dan een van de sterren van het label. Samen nemen ze 'Down In The Basement' en het voortreffelijke 'Do I Make Myself Clear' op. Maar Chess ziet Sugar Pie als een potentiële bedreiging voor hun bestaande stal. En hoewel Sugar Pie een dertigtal opnames maakt, verschijnt er weinig. Wél levert ze liedjes aan voor praktisch iedereen op het Chess-label. Als Chess rond 1970 in de uitverkoop gaat, is het ook afgelopen met Sugar Pie.

'Mama Didn't Raise No Fool' moet in 1966-67 zijn opgenomen, volgens de cd een onuitgebrachte single. Deze had de zaken voor Sugar Pie en Chess drastisch kunnen veranderen. Enerzijds commercieel, maar wel van een zeldzame klasse. En ik mag haar tien keer liever horen dan Aretha Franklin!

Sugar Pie, die op 16 oktober 75 jaar hoopt te worden, is nog altijd actief. In 1999 verdiende ze een belangrijke award in de blues. Jammer dat haar andere muzikale uitspattingen daarmee onderbelicht zijn geraakt. De stem van Sugar Pie leent zich namelijk ook uitstekend voor jazz en hiphop. Bovendien zegt de prijs ook niets over het hoogstaande werk uit de jaren zestig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten