zaterdag 24 april 2010

de weg kwijt?


Eén van de meest onbegrijpelijke dingen in de Engelse popmuziek is wellicht dat 'Painter Man' van The Creation nooit een hit werd, hoewel de single ieder decennium wel een heruitgave kende. Want hoewel The Creation van oudsher een modband is, sluit het nummer zowel tekstueel als muzikaal naadloos aan op de punk. The Creation was altijd populairder in Duitsland. De groep heeft de merkwaardige eer om herinnerd te worden door Frank Farian, die Boney M 'Painter Man' liet opnemen als flip voor hun single 'Rasputin'.

De debuutsingle 'Making Time' had een week onderaan de Engelse Top 50 lopen bungelen, maar binnen de modbeweging waren het grootheden. Geen 'blue-eyed soul' van deze heren, maar muziek waar de verveelde mod zich helemaal in kwijt kon. Want zich vervelen, dat konden de mods wel. Hun beweging was gebouwd rondom feesten, maar het kan niet iedere dag feest zijn en dan vervelen ze zich stierlijk. Was het maar August Bank Holiday. Lekker knokken met de rockers op het strand van Brighton.

The Creation wist die gevoelens te voeden met hun agressieve ondertoon. 'Tom Tom' uit 1967 gaat niet over een navigatie-apparaat voor op de scooter. 'Tom Tom Manananana, Tom Tom get your gun'. Net als 'Making Time' en 'Painter Man' opnieuw een drammerig nummer met ditmaal een felle leadgitaar in plaats van een ronkende cello-achtige geluid van die anderen. Dat komt overigens ook weer terug op 'Nightmares'.

'Tom Tom' verscheen niet op single in Engeland. Wel kwam 'Nightmares' daar uit als a-kant. Poppier dan 'Tom Tom' met een tongue-in-cheek lalala-koortje, maar wel weer met die bromgitaar in de brug. Tekstueel behandelt het de ergste nachtmerrie. Het klinkt even macaber als een 'bad trip'.

Ik kocht in juni 1991 in bovenstaande hoes die echter een stuk van de bovenkant mist. Later ontdekte ik het prijsstickertje binnenin: vijftien gulden. Ik mocht hem voor de helft hebben. De verkoper zal spijt hebben gehad, maar ik niet! Singles van The Creation zijn tegenwoordig een fortuin waard.

Naast Farian was er in 1969 een Nederlandse producer die hun eerde met een cover. Hans Van Hemert liet Big Wheel 'If I Stay Too Long' opnemen. Die hadden er nog een nummer 22 mee...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten