zaterdag 24 april 2010

een aardig dingetje


Je zou verwachten dat de massa op zaterdagavond wel iets beters te doen heeft. Toch acht de zendercoördinator van Radio 2 het nodig dat op dat tijdstip hetzelfde behang als overdag wordt uitgebraakt. Zo moesten we in augustus afscheid nemen van Deja Vu van de KRO. Tussen acht en elf de beste albumtracks, voor de variatie eens niet de bekende hits, maar het nummer wat daarna komt. Luisteraars kregen een steeds groter aandeel in het programma, ondermeer met de Eregalerij.

Iedere week een nieuwe nominatie, vier dagen stemmen op 1 van de 3 en de plaat met de minste stemmen werd vervangen door een nieuwe nominatie. 'Abbey Road' was kampioen, die had elf weken overleefd.

Ik nomineerde tweemaal een album. In september 2008 een 'underdog' die het geweldig deed: 'The North Star Grassman And The Ravens' van Sandy Denny (1971) stond maar liefst zeven weken in de lijst. Vorig jaar juni zette ik 'A Question Of Balance' van The Moody Blues bij. Hiervoor mocht ik een cd uit de Eregalerij zoeken. Dat werd 'SF Sorrow' van The Pretty Things.

Ik ken de band voornamelijk van het repertoire op Fontana. Het ruige werk dus! Dan is 'SF Sorrow' een ontdekkingsreis. De cd is een speciale editie: Een tweede schijf biedt een integraal opgenomen concert van The Pretties uit 1998 (30 jaar na de elpee), waarbij het album overnieuw wordt gedaan. Nu echter zonder de electronica en andere opsmuk. De eerste heeft naast het originele album ook twee singles verzameld.

Net als bij de vroege Pink Floyd kwamen de singles niet van de albums of vice versa, maar werden vaak wel in dezelfde sessie opgenomen. 'SF Sorrow' was nog niet uit of de fans mochten kennis maken met het nieuwe geluid middels 'Defecting Grey'. Dat moet een schok zijn geweest! Een gezellig deuntje met sitar wordt ruw verstoord door een intermezzo met een uiterst smerige wah wah-gitaar, waarna het deuntje verder gaat, steeds onderbroken door een afwijkend stukje muziek. Psychedelica ten top.

Vooralsnog stel ik mezelf tevreden met de cd, maar deze single is hoog gestegen op mijn zoeklijst. Met zo'n fotohoesje erbij zou prachtig zijn, maar zal flink wat peseta's moeten opbrengen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten