vrijdag 16 april 2010

hoezo afgezaagd?


Een paar weken geleden op het Steenen Forum: Kragendrager komt met een vraag die op het eerste niet te beantwoorden lijkt. Hij vraagt zich af wie dat lieve meisje is dat meezingt op 'Rainbow Valley' van The Love Affair. Tot ieder verbazing komt Coach meteen met een antwoord. En niet zomaar eentje, maar een schat aan informatie over zowel die zangeres als The Love Affair. Waarom die vraag zo moeilijk te beantwoorden leek? 'Everlasting Love' is in feite zanger Steve Ellis en een groep anonieme studiomuzikanten. Niet die gezellige jongens op het hoesje!

Er is nog zo'n legendarisch moment. Op 'Mr. Tambourine Man' van The Byrds horen we alleen Roger McGuinn en David Crosby, de rest van de groep zou in de ogen van het studiopersoneel incapabel zijn om de backing track in te spelen. En zijn de verhalen rondom The Cats ook talrijk. Piet en Arnold zouden de enige groepsleden zijn die op de platen meespeelden. En claimen ook diverse kennissen dat zij de grote hits hebben geschreven...

Bij The Love Affair is het duidelijk te merken dat de anonieme muzikanten bij 'Everlasting Love', 'Rainbow Valley' en 'A Day Without Love' The Love Affair uit de brand hebben geholpen. 'One Road' uit 1969 klinkt een stuk minder dynamisch, om het zacht uit te drukken. Amateuristisch of slecht zou beter passen.

Maar daar ging het CBS in 1968 niet om. Het ging om het frisse kopje van Steve Ellis dat menig tienerhartje op hol moest laten slaan en een gemene veeg naar het Howard/Blaikley-team, verantwoordelijk voor teenyboppers Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich en The Herd (met Peter Frampton). De laatste won de strijd. Frampton kwam uit de polls als 'The Face Of '68'.

In tegenstelling tot The Herd, had The Love Affair wél een Engelse nummer 1 te pakken met 'Everlasting Love', een cover van The American Breed. Het intro staat synoniem aan de Veronica Drive In-show en daarom voelt het altijd een beetje 'not done' om deze te draaien. Maar aan de andere kant is het een nummer dat blijft. Ook mede dankzij Duitse Sandra uit de jaren tachtig en meer recent door Jamie Cullum. Opnieuw een reden om hem in de ban te doen, maar je ontkomt er niet aan. Bovendien is 'Everlasting Love' 42 jaar na dato nog steeds een geroosterde boterham voor Ellis, die het nummer vanavond vast gaat zingen in ene of andere 'working man's club'...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten