maandag 28 februari 2011

20 Years Ago Today: 288 + 289


Twee voor de prijs van één? Nee, het was me wel wat waard om de monstertocht in een week te voltooien en daardoor bleven twee aankopen van twintig jaar geleden liggen. Omdat er over 288 niet bar veel valt te vertellen en een fotohoesje vast teveel gevraagd is (ik heb niet eens gezocht!), koppel ik deze aan 289. En het gaat de komende tijd vaker gebeuren dat meerdere singles in een bericht worden behandeld. In 1991 zouden nu nog driehonderd volgen!

Toen The Beatles werd afgewezen door Decca, had de medewerker wellicht net de verkoopcijfers van 'Long Long Ago' van The Explosions gezien. Zijn opmerking dat 'gitaargroepen uit de mode waren', sneed geen hout. Okay, met The Shadows ging het iets minder, maar in de Verenigde Staten had het in The Ventures een waardige troonopvolger. In tegenstelling tot de iets té keurige dansmuziek van The Shads, was die van The Ventures stuwend, dynamischer. The Shadows kon niet anders dan volgen en kon in 1964-65 pas wedijveren met de Amerikanen.

De Nederlandse groep The Explosions zat stilistisch tussen beide in. Ze gebruikten immers dezelfde gimmicks als The Ventures. 'Long Long Ago' is een bekend deuntje, voor de meesten onder ons inderdaad héél lang geleden: Het is 'Roodborstje Tikt Tegen Het Raam'. Anders had ik de single uit 1962 in mijn set gestopt, ware het niet dat er een hoek uit ligt. Als ik nog eens een beter exemplaar vind?

Nummer 289 uit de collectie heeft in Engeland lang te boek gestaan als de nummer 1 met de langste speelduur. In 1968 werd 'Nights In White Satin' met vier minuten al te lang gevonden, de BBC draaide hem aanvankelijk niet, maar Richard Harris ging daar dubbel en dwars over heen. De plaat liet zich niet knippen tot een handzame portie, maar was tevens te opvallend om te negeren.

Richard Harris was een gevierd acteur, Jimmy Webb kwam net aan de oppervlakte met klassieke liederen als 'By The Time I Get To Phoenix', 'Do What You Gotta Do', 'Wichita Lineman' en het radiodrama 'Mac Arthur Park'. Een vage tekst, maar gecomponeerd op klank. Richard was qua zang geen hoogvlieger, maar een Tom Jones had er wellicht kitsch van gemaakt.

Nu ben ik vergeten nog even op Wikipedia te kijken, maar speelde Harris nog in 'Lord Of The Rings'? Overleed hij niet vlak daarna? Of ben ik in de war met een andere zanger en acteur?

Nog een vraag, maar nu voor de lol. Half maart 1991 kocht ik 297, een hagelnieuwe single die toen in de Top 40 stond. Jullie mogen raden...

Volgende week woensdag maar liefst drie vliegen in één klap!

1 opmerking:

  1. Richard Harris speelde in de eerste twee Harry Potter films en overleed kort voor het uitkomen van deel 2.

    BeantwoordenVerwijderen