donderdag 3 februari 2011

kort en klein


'Philharmonics van Agnes Obel is het mooiste wat me de afgelopen drie jaar muzikaal is overkomen. Punt!'. Die tekst staat sinds gisteravond op mijn Facebook en had vandaag ook genoeg kunnen zijn voor een bericht! Maar ja, je bent recenzeur of niet en dus bouw je je mening uit tot een artikel van formaat, maar inhoudelijk heb ik weinig meer nieuws te melden. Het zou voorbarig zijn om dit de beste aankoop van 2011 te noemen, maar ik kom daar over 330 dagen graag op terug! Als er dit jaar nog zo'n allesverpletterend album uitkomt, wordt 2011 een legendarisch muziekjaar.

Natúúrlijk! Er staat 2010 op het label, maar het album is nog maar een paar weken uit en mag dus gerust tot dit jaar worden gerekend. De single 'Just So' verscheen in november. Ik luisterde op een woensdagavond naar Met Het Oog Op Morgen en het lied greep me naar de strot. Volgens mij heeft 3FM 'Just So' geadopteerd voor hun Serious Request, waardoor het nummer 76 in de Top 100 haalde. 'Riverside' is momenteel in Vlaanderen onderweg naar de top.

Ik heb weinig over Obel kunnen vinden. Haar paspoort vermeldt Agnes Caroline Thaarup Obel en is in 1981 in Kopenhagen geboren. Ze heeft dat reisdocument wel nodig gehad, want 'Philharmonics' werd van 2004 tot 2010 opgenomen in Berlijn. Geen idee (wél paspoort) of ze daar gedurende die periode heeft gewoond? Wel dat ze voorheen bij de band Sohio zong.

'Philharmonics' is een verzameling kleine liedjes en korte instrumentaaltjes. Agnes is namelijk in de eerste plaats pianiste. Het klinkt allemaal ogenschijnlijk eenvoudig, maar hier wordt een beheersing van het instrument gedemonstreerd. Minimalistisch, maar sierlijk.

Ik zoek naar iets waarmee ik haar kan vergelijken en hoor dan het derde nummer van kant 2. Hee, die ken ik! Het is een sobere, maar bloedmooie, uitvoering van 'Close Watch' van John Cale. Opeens klinkt haar piano in andere stukken erg griezelig. Repetitieve kwinkslagen, op het eerste gehoor ('Beast') bijna wiegend, maar door de herhaling wordt het macaber en dreigend. En, over invloed gesproken, kijkt Agnes ons vanaf de hoes niet even stoïcijns aan als Cale op diens' hoezen?

Tsja, ik zou nu gemakkelijk in herhaling kunnen vallen, maar doe dat niet. Kunnen jullie intussen het album bij boldotkom bestellen. Wij (Agnes en ik) gaan jullie niet teleurstellen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten