vrijdag 18 februari 2011

20 Years Ago Today: 287


Brrr... Wat een vies koud weer. Maar het kan altijd erger? In Rusland noemen ze dit 'lente', maar ja, die rijden ook in Lada's. Een leuke bijkomstigheid is dat nummer 287 uit mijn collectie een Russische link heeft, ook al komt de groep gewoon uit de vaderlandsche hoofdstad. Vandaag de schijnwerper op 'Russian Spy And I' van The Hunters uit 1966. Hoewel ik het liedje anders kende.

Wie herinnert zich niet Roberto Jacketti & The Scooters? Vier jaar na de monsterhit 'I Save The Day' kon de groep enkel nog op enthousiasme bij de NCRV rekenen. Toch had Jacketti op dat moment nog een opmerkelijk wapenfeit, namelijk optredens in de Sovjet Unie. Om dit te memoreren namen ze het oude succes van The Hunters op. In die hoedanigheid leerde ik het kennen.

Wie The Hunters zegt, zegt Jan Akkerman. De gitaarvirtuoos stapte in 1965 uit Johnny And His Cellar Rockers. Aanvankelijk werkt de groep met een zangeres en ze nemen een 'cover' van Dylan's 'Mr. Tambourine Man' op die gelijktijdig met The Byrds uitkomt. Toen gold in de Top 40 als regel dat verschillende uitvoeringen als één hit worden gerekend. Verkoopcijfers van The Hunters zijn te verwaarlozen en The Byrds sleept hen mee naar een derde plaats.

In 1966 werd die truc herhaald met 'You Were On My Mind', dankzij Crispian St.Peters een top vijf-hit. Daarna volgen twee singles van de hand van Javelin, waar Akkerman achter blijkt te zitten. 'Russian Spy And I' haalt nét de top tien, 'dead ringer' 'Janosh' is op 24 september 1966 een week hekkesluiter in de Top 40.

In 1967 maakt Jan Akkerman een instrumentale elpee voor Imperial en verhuist The Hunters mee voor hun laatste adem. Bij de verkiezing van Jan Akkerman tot beste gitarist ter wereld, snoept Inelco (distributeur van RCA) mee met een maxi-single. In 1980 gevolgd door een heruitgave van 'Russian Spy And I' met 'Janosh' op de flip, op het betrekkelijk jonge Lark-label. Die koop ik op 18 februari 1991 voor vijf gulden bij Sunrise.

Maar omdat die een nogal saai hoesje heeft, hierbij de originele.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten