maandag 7 februari 2011

20 Years Ago Today: 285


Het gedonder kan weer beginnen! Ik had het er zaterdag al over, hedenavond kreeg ik een sms van Hi. Ik zou over de helft van mijn verbruikslimiet zitten. Maar... ik heb helemaal geen limiet! Zolang ik me ietwat hou aan de Fair Use Policy, en dus niet dagelijks King Crimson en Godspeed You Black Emperor download, moest ik naar hartelust kunnen interpretten? Hoewel dat me tegenwoordig erg veel moeite kost, moet ik dus weer even boos worden aan de telefoon.

Voordat mijn fanatieke volgelingen mijn mailbox gaan torpederen, meteen voor de draad ermee! Die hoes... Dat is niet 285! Wat zei je? Ja, inderdaad, 181. Wat? In de zomer van 1990. Ja, je hebt gelijk, bij de Køb Og Saelg in Skarrild. Foutje? Nee hoor, het heeft een reden...

In december publiceerde ik 'De schuld van de belofte', de herinnering aan het café van Georgette in Sint Niklaas. De bijbehorende illustratie van 'Eloise' van Barry Ryan kwam van singlehoesjes.nl en ik had toen al gezien dat Peter meer van Ryan had staan, waaronder 'The Hunt'. En dus dacht ik...?

Paul Ryan had het goed bekeken. Nadat hij jarenlang een duo had gevormd met broertje Barry, gaf hij die een plekje in de schijnwerpers en schrijft zelf de liedjes. Met 'Eloise' was het meteen raak. Het baande een paadje voor enkele andere bombastische pophits. Vooral in Duitsland bleef Barry nog jarenlang een attractie.

Toch sloeg hij de plank ook wel eens mis. 'The Hunt' met zijn vreemde ritmewisselingen was niet bepaald zo'n 'instant hit' als 'Eloise' en 'Love Is Love'. In Nederland stond het een anderhalve week in de Tipparade. In Duitsland was het zoals altijd 'bal'. En Denemarken, waar mijn exemplaar vandaan komt? Denemarken kende en kent geen hitparade en is qua muzieksmaak altijd een stuk progressiever geweest. In 1968 trad The Fugs op voor de Deense televisie en werd 'Crystal Liaison' ondertiteld. 'Kristall Foretning', was nog de titel van een bericht op SoulteXt. Overigens gaat het laatste bericht van SoulteXt binnenkort reïncarneren op Golden Beat Years, maar dat is wat anders...

Eind deze week volgt 286, morgen kan wel eens een hoesbui worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten