dinsdag 12 september 2023

Week Spot: Natural Impulse


Het is onderhand het derde jaar dat ik in de laatste maanden van het jaar door alle Blauwe Bak-aanwinsten van dat jaar ga. In alfabetische volgorde van de platenlabels om het lekker gemixt te houden. Het is voor mij tevens de aftrap naar de Blauwe Bak Top 100 waarbij ik zowaar 'vergeten' platen opnieuw leer waarderen. In voorgaande jaren kan ik gerust in oktober beginnen maar 2023 heeft zoveel platen gebracht dat komende zaterdag de derde aflevering gaat worden. Ik hoop dan van Decca naar Goldwax te kunnen gaan. Toen ik zojuist bij de Week Spots van een jaar geleden keek, zag ik dat Black Smoke Band volgende week een jaar geleden de Week Spot is geweest. 'I'll Keep Searching' is één van de Epsilon-releases van 2022. Natural Impulse staat op Discogs te boek als november 2022 maar 45cat houdt de daadwerkelijke releasedatum aan. Dat laatste is dan 6 februari 2023. Evenals Cannonball en Stream ondervindt ook Epsilon problemen met het persen van de platen en worden releasedata een aantal malen uitgesteld. Komende zaterdag dus onder andere de Epsilon-releases die in 2023 zijn binnengekomen. Over een Week Spot hoef ik niet lang na te denken, Dat moet dan de lange versie worden van 'Let's Get Together' van Natural Impulse. Oorspronkelijk opgenomen omstreeks 1976 maar het ziet dit jaar voor het eerst het levenslicht op vinyl.

Richard Ramos is niet de man die niet bij de pakken gaat neerzitten. Het moet frustrerend zijn om te zien dat zijn originele plaatje voor koninklijke bedragen van eigenaar verwisselen terwijl dat de groep nooit een dollar aan deze schijf heeft gezien. De single is dermate in trek dat het Engelse Soul Junction-label de single opnieuw uitbrengt. Dan staat Ramos klaar met twee nummers die nog niet eerder zijn uitgebracht en dat levert een tweede Soul Junction op. Hij blijft echter actief op het internet en zo kruist zijn pad met die van Yann Vatiste. Vatiste is naast dj en labeleigenaar in de eerste plaats restaurateur van magneetbanden. Ramos heeft, naar het schijnt, nog altijd de originele mastertapes in bezit van de opnames die hij met Natural Impulse heeft gemaakt. Toch zijn de banden niet helemaal luchtdicht bewaard en hebben eerst een restauratie nodig voordat ze verder kunnen worden uitgevent. Je kan aan de single-versie horen dat er is 'geknipt' en dan blijkt de uitgebreide versie ook nog te bestaan op band. Dat is het klapstuk van de Epsilon-release: Een 'extended version' welke maar liefst twee minuten langer is en dat levert fraaie intermezzos op van de blazers.

Ramos formeert de band in San Francisco in de jaren zeventig. Het bestaat verder uit Jess Gonzalez, Michael Baldwin, Ladee Bianca, Andrés Soto, Hank Oden, Tom Fuglestad en Geoff Glibas.Jay Payton is een beroemde televisiepersoonlijkheid in Amerika en presenteert de band als de eerste winnaar voor de 'Bay Area Music Awards' in de categorie 'groep met blazers'. Natural Impulse neemt het in deze categorie op tegen Con-Funk-Shun en Tower Of Power. Toch levert het niet een platencontract op en meer succes want 'Time Is Right' moet in 1978 in eigen beheer worden uitgebracht. Originele exemplaren van deze single zijn even eenvoudig te vinden als een roze Bugatti op Marktplaats. Niet dus... Als je naar 'Let's Get Together' luistert, kun je in het hoofd kruipen van Payton. Het is moeilijk voor te stellen dat er geen enkele platenmaatschappij is geweest welke het heeft aangedurfd om een plaat op te nemen met het combo. De lange versie heeft beduidend meer ruis dan de korte maar dat is iets dat ik graag voor lief neem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten