zaterdag 2 september 2023

Uffelter vergezichten: Zaterdag 2 september


Het is eigenaardig. Hoewel ik in de eerste dagen van de vakantie in 2022 niet vooruit te branden ben, krijg ik daarna een dot energie waar ik een paar goed gevulde fietsdagen op vooruit kan. Het is vorige week opeens gebeurd. Ik slaap zeer stevig en vast en word zeer uitgeslapen wakker Het is in 2022 het begin van mijn vakantie, in 2023 is het de laatste werkweek. Eigenlijk zou ik vandaag nog hebben moeten werken in Steenwijk maar krijg om half negen een telefoontje. De keuze is aan mij... Veertig brieven bezorgen of nu al vakantie? Ik kies voor het laatste. Even voor het middaguur loop ik met de fietstas naar Havelte. Omdat ze daar feesten hebben en een optocht stopt de bus niet in Havelte. Ik heb telefonisch geïnformeerd of nummer 25 er nog is, maar nee... die schijnt te zijn afgevoerd. Ik heb nu nummer 23 en dat is ook een fijn fietsje! Het plan is al klaar. Ik wil wel even op en neer naar Emmeloord om weer eens bij Het Goed te kijken. De terugweg zou ik dan bijvoorbeeld via de Weerribben kunnen gaan. Of toch over Vollenhove een stukje van de Wieden? Dat is iets voor later. Ik wil eerst wel rechtstreeks naar Emmeloord fietsen. Ik heb een dun jasje over mijn t-shirt maar dat moeten we morgen anders doen. Ik heb flink lopen zweten!

Ik heb niet vaak zin om de polder in te gaan en als ik het dan eens wil, moet het ook meteen gebeuren. Ik moet zeggen dat het me deze keer honderd procent is meegevallen. Het is maar zes kilometer van Blokzijl naar Marknesse. In Emmeloord lijk ik nu ook de weg te kennen. Ik heb tot Marknesse wind in de rug hoewel de wind soms meer noordelijk aanvoelt. Ik besluit eens Blokzijl in te fietsen. Ik ben wel toe aan een kleine lunch. Toe maar! Bij de Coop hebben ze roombroodjes in de aanbieding. Twee van deze lekkernijen en een literpak melk. Dat is mijn feestelijke lunch en eet en drink het op op een bankje in het centrum van het oude Zuiderzeestadje. Onderweg naar Marknesse speel ik met de versnellingen en ontdek dat de derde ook erg lekker fietst bij dit stalen ros. Door Marknesse en op naar Emmeloord. Op de hoek van de straat naar Het Goed zie ik de gemeentelijke kringloopwinkel. Deze heeft enkele honderden singles en ik ga de hele bak door. Ik vloek even als ik naar de prijzen kijk: 1,50 per stuk. Als ze nu een euro waren? Ik haal vijftien uit de bak en loop naar de kassa. Ik hoor de man iets in het Fries zeggen en begin spontaan in het Fries. 'Doe maar vijftien euro', zegt de man in het Fries. Tja, dan kan ik de tien die eruit heb gegooid ook wel meenemen? Vijfentwintig dus. Bij Het Goed valt de oogst zwaar tegen. Slechts drie singles en niets bijzonders. In Blokzijl heb ik voor het laatst op de telefoon gekeken. Dan is het twee uur. Bij Het Goed vandaan besluit ik het zuiden in te gaan. Nagele lijkt wel leuk! Halverwege kom ik uit op fietsrouteknooppunten en zie dat ik erg fraai kan oversteken naar Vollenhove. Laten we dat maar doen! Dan fiets ik echter verkeerd en kom uit op Schokland. Ach vooruit... dan maar over Ens en Kraggenburg naar Vollenhove? In Ens haal ik een paar versnaperingen bij de lokale Spar en in Kraggenburg ga ik meteen het Voorsterbos in. Bovenstaand pontje zit bij de prijs inbegrepen. Via het Waterloopbos kom ik dan in Vollenhove.

Ik heb geen idee hoe laat het is en de telefoon zit onder de berg singles in de fietstas. Het kan wel eens zeven uur zijn? Ik wil wel gokken op het pontje van Jonen. Als ik daar bijna ben, zie ik dat deze tot zeven uur in de vaart is. Ik grijp in de tas en vindt de telefoon. Asjemenou? Het is nog maar kwart voor zes! Ik heb dus alle tijd en fiets ontspannen naar Jonen. Via Dwarsgracht naar Giethoorn en achter Giethoorn-Noord pak ik De Auken en Dwarssloot-Oost naar Onna. De laatste loodjes wegen het zwaarst maar ik ben even voor achten weer in Uffelte. Een schoonheidsslaapje en dan de radio. Ik denk dat ik morgenochtend maar The Vinyl Countdown ga voorbereiden, ook al ga ik dan later van huis. Dinsdag heb ik de 'monstertocht' in de planning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten