zaterdag 2 september 2023

Vakantiegroet uit 2022


Het is een vreemde gewaarwording. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het een jaar geleden is. Het is niet te geloven hoeveel details ik nog weet over de fietstochten van precies een jaar geleden. Ik ben bijna geneigd om in de tegenwoordige tijd te schrijven over deze tochten. Er zijn gebeurtenissen van een maand geleden waar ik steviger over na moet denken. Ik heb vanmiddag de fiets opgehaald en alvast een ritje gemaakt om de spieren los te krijgen. Ja ja... dat hebben we eerder gehoord? Juist, het is weer een zeer royale fietstocht geworden en daarover straks meer. Met een foto van Google want ik ben vergeten de camera mee te nemen. Ik had trouwens ook niet verwacht dat ik langs fotogenieke plekken zou komen. De eerste dagen van de vakantie in 2022 zijn echter wel een blanco voor mij. Ik kan me nog iets herinneren dat ik té lamlendig ben om mijn bed uit te komen en dat het ophalen van de fiets ook al eens is uitgesteld. Op woensdag 31 augustus moet het dan toch gebeuren. Het is dan echter al té laat op de dag om nog een eind te fietsen. Omdat ik toch even wil wennen aan de fiets vóór het ambitieuze plan van vrijdag plan ik een tochtje naar Dwingeloo met misschien een héél klein stukje om...

Dat zal ontaarden in een fietstocht over Beilen, Westerbork en tot aan Hoogeveen en over Fluitenberg, Ruinen en Ansen terug naar Uffelte. Het zit me flink in de benen maar ik doe desondanks gewoon 'Afterglow' en heb een héél kort nachtje. De volgende ochtend start ik vroeg. Ik heb laatst mijn telefoon 'opgeruimd' en ik geloof dat ik de geplande fietsknooppunten niet heb kunnen weggooien. Alsof ik het nog eens ga fietsen? Ik weet de route inmiddels ook wel uit mijn hoofd. Eerst richting Appelscha, dan afbuigen naar Oosterwolde, noordelijk richting Donkerbroek en Ureterp, de bossen door naar Beetsterzwaag en alsmaar het noorden en het noordwesten in sturen. Dan kom je vanzelf in de weidse polders terecht van De Veenhoop. Dat is tevens het eerste pontje, het tweede brengt ons naar Earnewâld. Ik had me méér voorgesteld van het dorp. Ik had gedacht aan een soort van Giethoorn waar ik me wellicht een paar uur zou kunnen vermaken. Je verveelt je na tien minuten al en dus fiets ik verder het noorden in en ga met het pontje over naar Warten. Daarna alsnog naar Grou (ik had ook het pontje van De Burd kunnen nemen) en achter Jirnsum langs naar Akkrum. Dan naar Âldeboarn en hopen dat ik de afslag naar het pontje kan vinden dat me in Tijnje brengt. Helaas... de Rietlandenroute is helemaal van de kaart verdwenen. Via Gersloot naar Luinjeberd, de A7 onderdoor en bij Bontebok de weg oversteken. Dan moet ik inmiddels nodig naar de wc en besluit iets te zoeken in Oude- of Nieuwehorne. Dat wordt een cafetaria waar ik meteen ook mijn avondeten nuttig. Na het toiletbezoek en de maaltijd voel ik me als herboren. In Steenwijk nog een paar boodschapjes en ben best wel een beetje 'op' als ik thuis kom.

Zaterdag is een rustdag. Dankzij mijn broer heb ik voor het eerst in een paar weken telefonisch contact met moeder die dan in het ziekenhuis ligt. De zondag plan ik een fietstocht richting Dalfsen en Ommen maar zal uitlopen op wederom een fietstocht door Salland en met Nijverdal als keerpunt. Ook nu heb ik de telefoon weer diep in de tas en weet ik niet hoe laat het is. De geschiedenis herhaalt zichzelf in 2023. Daarover straks meer. In Dalfsen zie ik dat het véél vroeger is dan dat ik had gedacht. De maandag doe ik een mislukte poging om naar Emmen te gaan. Ofwel: Ik zal Emmen wel bereiken maar de winkel is dicht. De tocht van de maandag haalt het niet bij de tochten van vrijdag en zondag. Ik heb nog een ambitieus plan in de steigers voor woensdag maar ben daar al niet té zeker over. Het is namelijk een héle lange reis. Dan krijg ik op dinsdagavond het telefoontje dat maakt dat er een streep komt onder de fietstochten. Op woensdag bezoek ik moeder in Sneek, de donderdag ben ik helemaal uit het lood en op vrijdag loop ik naar Steenwijk om de fiets op te halen. Die lever ik later op de middag in.

Ik heb nog niet naar een foto gekeken. Het zal eentje worden van de zondag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten