donderdag 7 september 2023

Uffelter vergezichten: Donderdag 7 september


Het schip is niet de hele dag aangemeerd gebleven maar het heeft wel een vaart erin zitten als het pontje bij Rheeze. Ofwel, ik heb niet de hele dag voor Pampus gelegen. Nee, ik word zelfs zeer opgewekt en kwiek wakker. Alvorens ik kan denken aan een avontuur buiten, zal ik mezelf eerst moeten reinigen want dit is er gisteravond bij ingeslopen. Als ik de fris gewassen haartjes nat in een paardenstaart wil doen en onder een petje, dan heb ik aan het einde van de dag echt spaghetti op mijn hoofd en dus hou ik het vanmiddag los. Of dat verstandig is geweest? Ik heb al idee bij een 'regiotochtje' en ben eerst vrij ambitieus. Pas in de buurt van Steenwijk voel ik al dat ik dit plan moet laten varen maar dat betekent niet dat we rechtstreeks naar huis kunnen fietsen. Ik ga eerst over Havelte. Officieel moet ik de huurfiets morgenmiddag inleveren maar ik heb al besloten dat ik hem iets langer wil houden. Ik heb ook al besloten dat ik hem het liefst voortdurend in de schuur wil parkeren, maar dat moet ik eerst nog vragen. Ze hebben in principe een andere huurfiets in de aanbieding maar uiteindelijk mag ik de '23' kopen. Ik reken hem ter plekke af. Over twee weken krijgt die nog een grote beurt maar tot die tijd kan ik naar hartenlust nog een paar schroefjes los laten rammelen. Ofwel... de fiets is nu officieel van mij! Het mooie weer gaat, zoals het nu lijkt, tot dinsdag aanhouden en dus verwacht ik nog wel enkele 'vergezichten'. Na het weekend maar weer eens zien hoe de vlag er dan bij hangt.

Vanaf de fietsenwinkel is het de kortste klap om meteen de Wallingeresweg op te gaan. Daar is het momenteel een drukte van belang want de rotonde bij Havelte is op de schop. Automobilisten moeten nu ook voor een gedeelte over de Wallingeresweg. Waar deze weer rechtsaf gaan, ga ik rechtdoor en fiets door Darp. Het stuk over Havelterberg is een route die ik bijna dagelijks fiets maar het gaat me nooit vervelen. De snelweg onderdoor en dan...? Vooruit! Ik heb vakanite. Ik ga links en rechtsaf de Spoorbaanweg op, een stukje Stouwe en via de Bootmansweg naar Onna. De Achterweg langs en over De Kamp naar Steenwijk. Ik heb daar een boodschapje. Niet alleen wil ik mijn voorraadje dampvloeistof ophalen maar ook alvast een voorraadje coils en een extra tankje. De coils blijken wereldwijd niet verkrijgbaar te zijn. Dat zou tot eind september duren. Het nieuwe tankje heeft een nieuwe coil, in het oude tankje zit ook vrijwel een nieuwe coil en ik heb nog eentje op voorraad. Eind september zou ik wellicht kunnen redden? Bij de Albert Heijn haal ik een pak karnemelk en een paar croissants. Ik fiets over Tuk naar de Woldberg en geniet daar van de karnemelk en broodjes en maak ook bovenstaande foto van mijn nieuwe aanwinst. Het eerdere plan van Wolvega en de Lindevallei heb ik dan al laten varen. Ik ga langs de Woldberg de Eiderberg op en neem het prachtige weggetje met de vele bochten naar De Eese. Er is een tijd geweest dat ik dit in het pikkedonker kon fietsen zonder verlichting. Ook heb ik hier gelopen op een nacht van één van mijn eerste verkleedpartijtjes. Ik kan me de snurkende schapen nog altijd herinneren van die avond.

Tegen beter weten in kijk ik op het plattegrondje want ik weet het antwoord al. Het is Westvierdeparten achter de Eese en iets richting Steggerda. Of toch gewoon de Dwarsweg? Het wordt de laatste en vervolgens binnendoor naar Wilhelminaoord. Ik twijfel even bij het cafetaria maar fiets toch verder ovr Vledderveen naar Vledder. Daar haal ik opnieuw een pak karnemelk en fiets een eind richting Wapse. Dan ben ik de oostenwind een beetje moe en ga willekeurig ergens rechts. Goed gegokt! Het is de Baeleweg en komt uit op de Heuringsweg. Opeens begin ik het weer te herkennen. Ik ga ergens tussen Wapserveen en Wittelte uitkomen. Voor Uffelte is dat erg praktisch maar ik zal even langs de winkel in Havelte moeten. Ik steek bij het café de weg over en pak een stukje Westerzand mee. Ter hoogte van de ingang naar de kazerne de Van Helomaweg oversteken en linksaf. Omdat de rotonde er ook uit ligt voor de fietsers ga ik achter het Vlinderparadijs langs de Startbaan op en steek halverwege rechts over naar een buitenwijk van Havelte. Ik haal de boodschapjes en fiets naar huis. Qua kilometers is het niet overtuigend maar ik ben desondanks toch 4,5 uur van Pampus gebleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten