maandag 25 september 2023

Diagonaal zeven letters: Maandag 25 september


Gaat het een traditie worden? Maandag fietsdag? We zullen zien! In ieder geval bevalt het me op dit moment om op maandagmiddag een buitensporige fietstocht te maken en ben ik dermate fit dat ik niet helemaal kapot en gebroken ben. Er komt vanzelf weer een druilerige maandag die de traditie in de war schopt. Met de huidige temperaturen moet ik het er wel van nemen. Ik heb een boodschapje bij de Zeeman. Nu kan ik tot morgen wachten als ik in Steenwijk ben maar ik heb wel zin een stukje fietsen. Dus zoek ik op Google en zie dat er in Beilen een Zeeman zit. Oh? Wellicht kunnen we weer eens andersom fietsen? Over Dwingeloo en Lheebroek via Brunstinge naar Beilen? Het is klokslag drie uur als ik op de fiets stap. Misschien overschat ik mezelf en ga ik de Zeeman niet meer halen maar Beilen trekt me wel op ene of andere manier. In Lheebroek besluit ik niet over Brunstinge te gaan maar eens te kijken waarlangs de kortste route me leidt. Ik kan me niet heugen dat ik dit ooit eerder heb gefietst. Ik kijk naar de tijd op de pinautomaat bij de Zeeman en het is dan half vijf. Bij de Albert Heijn haal ik een pak karnemelk en koekjes en ga eens bedenken wat mijn volgende stap gaat worden. Westerbork? Het is vlakbij dus waarom niet? En zo begint wederom een lange fietstocht.

Ik volg nu voor de verandering eens de fietsknooppunten naar Westerbork en dat is beduidend mooier dan het saaie stuk parallelweg dat ik tijdens de vakantie tweemaal heb gefietst. In Westerbork zit je vlakbij Orvelte en dat lijkt me ook wel weer eens aardig. Ik ben daar de vrijdag vanuit Emmen doorheen gekomen maar heb dan al een ontzettende dorst. Ik stap dan niet af om een foto te maken en dat heb ik vandaag wel gedaan. Toch is dat niet de foto boven dit bericht. Vanuit Orvelte fiets ik naar Witteveen en over het Mantingerveld. Aan het eind van het Mantingerveld heb ik deze foto gemaakt. Ik meen dat ik nog boodschapjes nodig heb en wil terug over Dwingeloo maar besef me opeens dat ik bij Pesse ga uitkomen. Zover zijn we nu nog niet. Ik fiets pal langs de Col Du Vam, of wel de VAM-berg, welke vorig week nog het toneel was van het Nederlands kampioenschap wielrennen. Deze ga ik ooit ook nog eens doen met de Topper maar vandaag niet. Ik heb het even gehad met de toeristische routes en laat Drijber links liggen en spurt door naar Pesse. Omdat ik naar Dwingeloo moet voor de winkel ga ik het Dwingelderveld over naar de radiotelescoop en door naar Lhee. De bosrand langs naar het planetron en dan naar Dwingeloo. Daar begint het te schemeren en zie ik dat het bijna acht uur is.

Wat doe ik eigenlijk bij de Albert Heijn? Ik herinner opeens dat ik nog een maaltijd in de koelkast heb en qua brood en dergelijke ben ik ook wel voorzien. Ik koop een flesje drinken en ben bijna bij de kassa als het me te binnen schiet. Evenals de admiraal, de koning en de keizer wil ik ook graag een velletje papier hebben op het kleinste kamertje en dus terug de winkel in om wc-rollen te halen. Ik doe hetzelfde als twee weken geleden en fiets over Dieverbrug en langs de Rijksweg terug naar Uffelte. Het is dan erg donker en een beetje nevelig, nu is de lucht helder en is het beter te doen op het fietspad. Ik ben om half negen thuis. Vijf en een half uur onderweg geweest en, ja, het zal wel weer iets van zeventig kilometer zijn geweest?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten