maandag 11 september 2023

Uffelter vergezichten: Maandag 11 september


Vandaag is een hele echte laatbloeier. Ik wil in eerste instantie niet wakker worden met de wekker, ook al heb ik deze op half één gezet. Met andere woorden: Ik loop niet over van de ambities. Het is pas half twee als ik uit bed stap en heb meteen al wel een ideetje. Ik ben vorige week in Assen geweest maar wil dan ontzettend graag nog eens kijken bij Van Der Veen op de muziekafdeling. Eigenlijk weet ik wel dat ik niets van belang ga aantreffen. Het is pas half drie als ik op de fiets stap en dan heb ik Van Der Veen al overboord gezet. Maar... wat gaan we eens fietsen? Ik denk eerst aan de NAP tot Appelscha maar... dat heb ik vorige week nog gefietst. Hoewel ik negentig procent van de route al meerdere malen in verschillende jaren heb gefietst, zal het desondanks een hele mooie fietstocht worden. Qua weersomstandigheden overtreft het zelfs de avonturen van afgelopen week. Een 'trip down memory lane'.

Ik wil aanvankelijk bij de Weg Achter De Es het Platte Pad op gaan maar dan gooi ik ineens het stuur om. Vervolgens ga ik over de Postweg 'gewoon' naar Wittelte en Oldendiever. Dan ga ik een stukje doen dat ik een paar weken geleden nog eens heb gefietst maar dat ik in 2021 heb ontdekt. Het gaat fraai om Diever heen. Ik steek de weg over en vervolg mijn weg. Dat is het stuk dat ik op de eerste maandag van de vakantie in 2021 heb gefietst. Het gaat op een paar kilometer afstand achter de Smildes langs en grotendeels door het bos. Ik geloof dat ik de foto nog bij de 'Vakantiegroet' van 2021 heb gebruikt. Ik steek wederom hetzelfde sluisje over tussen Appelscha en Hoogersmilde. Waar ik in de zomer van 2021 richting Ravenswoud ga daar fiets ik nu een stuk dat ik een paar maanden eerder in 2021 heb gefietst op een zondagmiddag. Met dat verschil dat ik ook Smilde nog even oversla en mezelf in Bovensmilde laat uitkomen. Daar haal ik een pak karnemelk en twee roombroodjes en dan kan ik nu op zoek naar een geschikt bankje. Het is dan overigens half vijf geweest. Ik weet niet hoe laat Van Der Veen dicht gaat. Ik heb namelijk al wel besloten om door het centrum van Assen te fietsen en dan richting Loon te gaan. Tot mijn stomme verbazing kom ik praktisch langs Van Der Veen en blijkt deze nog gewoon open te zijn. Ik haal twee singles bij het warenhuis en stap weer op de fiets. Ik raak de bordjes naar Loon kwijt en kom op een alternatieve route. Ik geloof niet dat ik deze eerder ben gefietst maar het is erg fraai. Daar schiet ik ook de bovenstaande foto. De uitkomst is hetzelfde: Ik eindig op de driesprong van Balloo. Met de boerderijwinkel waar ik menigmaal heb gezeten met koffie en gebak, maar ook de afslag die ik eens mis als ik met de ligfiets de Saksenroute wil doen.

In Rolde besluit ik nog wat langer op de Saksenroute te blijven en door te gaan tot Anderen. Het fietsen gaat dermate lekker dat ik gerust een paar zinloze kilometers 'om' wil fietsen want even later zit ik weer onder Rolde. Ik heb mijn zinnen gezet op Grolloo. Dat fiets ik om zeven uur binnen en dan ben ik opeens erg haastig. De winkel in Dwingeloo ga ik niet meer redden, de Appie Heijn in Beilen zou al fraai zijn en anders toch een winkel in Westerbork. Vanuit Grolloo maak ik een fout waar ik me meteen van bewust ben. Naar Westerbork moet je rechtsaf op het kruispunt maar rechtdoor is zó landelijk... Je fietst een lus van drie kilometer om een halve kilometer verderop uit te komen. Ik schiet als een straaljager door de bossen. Over het vlonderpad en buiten het bos volg ik gewoon de autoweg. Vlak voor Elp zit een benzinestation waar ik een ijskoud flesje cola koop dat al iets is afgekoeld als ik na Beilen begin met drinken. Ik weet niet hoe laat het is maar het begint al donker te worden. Ik kan niet gaan gokken op Beilen en haal dus mijn boodschappen in Westerbork. De Albert Heijn in Beilen was nog wel open geweest. Vanaf Westerbork volg ik grotendeels de route die ik vrijdag heb gefietst.

Ik fiets ditmaal niet door tot Brunstinge maar geniet direct na het viaduct van Beilen van de grillworst en het flesje cola. Dan wordt het serieus donker als ik de derde keer in een week de route fiets over brunstinge en Lheebroek naar Dwingeloo. Ik ga opnieuw de route van vrijdag dus iets minder toeristisch. Vlak voor Dwingeloo heb ik al vergaderd. Het is officieel donker en dus wil ik niet naar de ruilverkavelingswegen. Ik ga langs Dwingeloo naar Dieverbrug en volg vanuit daar de Rijksweg. Om twintig voor tien ben ik thuis. Niet alleen qua tijd een laatbloeier maar ook qua afstand. Ik denk dat ik wel op de negentig ben uitgekomen vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten