donderdag 14 september 2023

Uffelter vergezichten: Donderdag 14 september


De tweede keer binnen een week. Afgelopen zondagavond was ik net klaar met de 'New additions' in The Vinyl Countdown toen bleek dat het internet was uitgevallen. Gisteravond had ik willen publiceren maar ook toen is het internet twee uren zoek geweest. En zo lig ik wederom een bericht achter op schema en ga ik vanavond in ieder geval niet meer dubbel publiceren. Het is vandaag een beetje een rare dag geweest. Qua datum is het morgen maar qua dag was het op een donderdag. Het is de laatste keer geweest dat ik mijn moeder in levende lijve heb gezien. Het is toen een onvergetelijke middag geworden. Ik weet de details van deze dag nog zó goed te herinneren alsof het vorige week is geweest. De weerberichten zien er goed uit voor vandaag. Bijna geen wind uit het zuiden, niet extreem warm... en de dag/datum. Vandaag moet het gebeuren. Ik stap om half elf op de fiets. Eerst naar Steenwijk want ik heb een boodschapje. Daarna wil ik de Weerribben in fietsen en richting Ossenzijl en Kuinre gaan. Dan krijg ik een idee. Zou ik de héle oude route nog weten te herinneren? Ik heb deze in zeven jaar niet meer gefietst.

Deze route gaat achter Steenwijkerwold en Basse langs naar Oldemarkt. Alleen het laatste stukje fietspad heb ik 'gemist' maar ik kom desondanks gewoon in Oldemarkt uit en dat is de bedoeling. Dwars door het centrum en dan naar Driewegsluis. Al in de buurt van Oldemarkt heb ik iets gevoeld. Ik steek dus aan bij Driewegsluis voor twee koppen koffie en appeltaart met slagroom. Bovendien raak ik het gevoel kwijt na een toiletbezoek. De fietstocht kan beginnen! Langs de molens van Nijetrijne en over de Scheenesluis. Vervolgens van Munnekeburen naar Langelille langs het water en op naar Echtenerbrug. Ik heb het idee opgevat om in Oosterzee iets te drinken te halen bij de buurtsuper. Deze blijkt niet meer te bestaan. Ik twijfel nog even bij Doniaga en Sint Nicolaasga maar laat dat plan varen. Ik ga rechtstreeks vanaf Follega naar Spannenburg. Het is nog erg vroeg op de middag en ik heb wel zin aan een héél klein bochtje om. En dus fiets ik over Tjerkgaast, Sloten en Wyckel naar Balk. Daar haal ik een pak karnemelk en een paar croissants en nuttig deze aan de rand van het Slotermeer. Via Ypecolsga en Woudsend zet ik dan koers naar Hommerts. De deur van de kerk staat op een kiertje. Och nee... er zal toch geen begrafenis zijn? Als ik bij de begraafplaats kom, zie ik dat dit het geval is. Enfin, eens in het dorp kijken of onze vroegere buren thuis zijn. Helaas. Die zijn er niet. Als ik weer richting de begraafplaats fiets, zie ik net dat de eerste mensen terug komen. Ik rook een sigaartje en dan is het parkeerterrein leeg. Zo sta ik vijf minuten bij de steen met de namen van mijn beide ouders.

Ik maak nog een rondje door Jutrijp en ben dan wel klaar. Ik kan wel even naar Sneek fietsen om een paar singles te scoren en wellicht is het dan een fraaie tijd om naar huis te fietsen. De vangst valt ietsje tegen en om kwart over vier sta ik alweer buiten. Wat nu? Ik besluit mijn zus te bellen en besluit het bezoek aan Friesland met een paar koppen koffie in IJlst. Ik weet niet precies hoe laat ik ben weg gegaan. Wel dat ik nog een doosje sigaartjes heb gekocht in IJlst en vervolgens over het schelpenpad naar Sneek fiets. Aan het eind van het schelpenpad lopen twee schapen die zijn ontsnapt uit een weiland. Ik help ze eigenhandig weer terug. Ik heb gezegd dat ik vóór half negen Wolvega voorbij wil zijn, maar dat gaat niet meer lukken. Ik fiets via Joure en Haskerhorne naar Oudehaske en zwaai dan af naar Rottum. Daar geeft een klok aan dat het tien voor acht is. Ik fiets om Heerenveen door Nieuwe- en Oudeschoot en dan begint het al te schemeren. Vanaf Wolvega is het volledig duister. In De Blesse is de snackbar gelukkig nog open en ik weet dat ze hier koffie schenken. Ik bestel een kop koffie en een frikandel speciaal. Ik weet dat het wellicht erg krap gaat worden om voor tien uur in Steenwijk te zijn, maar ach... ik heb nog wel wat eten in de koelkast. Ik fiets vervolgens de bekende route over Havelterberg en Darp naar huis. Ik ben iets meer dan twaalf uur onderweg geweest en moet qua kilometers op honderdzestig zitten.

De foto is de lunchplek aan het Slotermeer. In de verte zien we de radiotoren van Spannenburg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten