woensdag 28 april 2021

Week Spot: Jaibi


Eigenlijk ben ik al in december gestopt met Facebook. Het is nog altijd een aardig instrument om de radioshows te promoten en dat is het enige waarvoor ik het medium nog gebruik. Ik heb in het begin gepoogd om alle persoonlijk info en foto's te verwijderen, maar daar heb ik toch weer een paar over het hoofd gezien. Het zal een week of drie geleden zijn als ik mijn profiel nog eens bekijk en zie dat ik reeds ingevoerde informatie ook op privé kan zetten. Eentje daarvan is mijn geboortedatum. Ik moet bekennen dat ik het helemaal niet leuk vind om eens per jaar van wildvreemden te horen en dat je bij iedereen ook nog een bedankje moet achterlaten. Welnu, vandaag ben ik verjaard en wat denk je? Eentje op mijn tijdlijn, een stuk of vijf via Messenger en twee sms-jes. Dat is wel genoeg voor mij. Terwijl ik deze ochtend sta te douchen, kan ik niet stoppen met 'Captain Of My Ship' te zingen. Stiekem hoop ik dat deze plaat vandaag binnenkomt, maar dan opnieuw: Het is vrijdag op de post gegaan en ik wacht nog op een Engelse zending van twee weken geleden. Vanavond blijk ik het pakketje met drie singles in de bus te hebben. Dat levert morgen een kleine 'Singles round-up' op en bovendien kies ik één van de drie als Week Spot voor deze week: 'You Got Me' van Jaibi uit 1967.

Ik moet bekennen dat tot een paar weken geleden de naam me nog niet was opgevallen. Nu ik dit plaatje in de wacht heb gesleept, lijkt het erop alsof een wereld voor me open gaat. Een wereld van Deep Soul wel te verstaan. Het is niet voor niets de eerste release van het gereïncarneerde Deep Soul-label. Ik heb in de 'Beeldenroute' al eens een standbeeld opgericht voor Dave Godin. Een excentrieke Engelsman die op jeugdige leeftijd wordt gegrepen door de Amerikaanse rhythm & blues. Hij weet het enthousiasme over te brengen op een klasgenoot: Mick Jagger. In 1963 is hij al in de ban geraakt van het Motown-label en zorgt ervoor dat EMI de distributie zal overnemen van Oriole en Fontana. In de late jaren zestig en vroege jaren zeventig heeft hij een platenzaak: Soul City. Soul City doet niet alleen aan Amerikaanse import, maar ook geeft Godin onafhankelijke Amerikaanse releases een kans in Engeland middels zijn Soul City- en Deep Soul-labels. Dat werk wordt later weer voortgezet bij Mojo en Contempo. Hij gaat de boeken in als de bedenker van de term Northern Soul en gebruikt vanaf 1969 ook de naam Deep Soul. Hij is enkele jaren geleden van ons heen gegaan.

Ik meende onlangs nog dat Ace Records een jubileum moest hebben, maar dat kan ik niet vinden in 43 jaar. Het Engelse label is in 1978 opgezet met behulp van het Chiswick-label. Als de laatste in 1983 wordt verkocht aan EMI blijft Ace zelfstandig opereren. Het heeft niet alleen toestemming van de oorspronkelijke platenmaatschappijen om de namen te gebruiken, ook bezit het de rechten van alle masters van Ace, Kent en Modern. Kent is het moederschip van de soul-releases. Het doet niet aan eenvoudige 'gouwe ouwen', maar strikt het lastig te traceren exemplaar en een hoop onuitgebracht werk. In januari 2016 trapt het af met Deep Soul. In 1969 en 1970 heeft Godin zes singles doen verschijnen op het label, in 2016 begint het met de heruitgave van een Kapp-single uit 1967. Bovendien een plaat waarbij Godin superlatieven te kort komt.

Joan Carol Pulliam wordt op 6 februari 1943 geboren. Ze stapt voor de eerste maal in het huwelijksbootje met een zekere Anthony Bates en dus is ze bekend als Joan Bates wanneer ze in 1964 voor het voetlicht komt met de groep The Pleasures. Daarna trouwt ze met Larry Banks, de voormalige echtgenoot van zangeres Bessie Banks, en gaat ze de naam Jaibi gebruiken. In 1967 verschijnt de single 'You Got Me' in Amerika op het Kapp-label en krijgt wonderwel ook nog een Franse release. In november 1968 verschijnt een tweede single op RCA Victor met Larry Banks. Na 1969 is het voorbij met de muzikale carrière en gaat Jaibi eerst terug naar de schoolbanken om diploma's te halen. Ze studeert af als computer programmeur analist en is een grote naam in de wereld. Ze werkt achtereenvolgens voor Polygram Records, IBM en bekleedt een hoge positie bij Transamerica Corporation. Leukemie verstoort een lang en gelukkig leven en op 4 september 1984 overlijdt ze op 41-jarige leeftijd. Ze laat vier kinderen na waarvan zoon Corey tegenwoordig actief is als hiphop-artiest Corey Drumz.

De schoonheid van een plaat is moeilijk uit te drukken in woorden, maar goed... ik heb voor een blog gekozen zonder audioclips. Er is geen woord Frans bij in de woorden die Godin over heeft voor het nummer, alsook James McKean van Stylus Magazine. 'You Got Me' is een plaat waarbij alles klopt op emotioneel niveau. Een sterke melodie, aanzwellende instrumenten, Jaibi's stem welke een enkele keer overslaat... als we het over Deep Soul hebben dan is dit een monument in het landschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten