woensdag 7 april 2021

Het zilveren goud: april 1996 deel I


Het is nog altijd jammer dat ik destijds de kaartenbak niet heb voortgezet. Niet alleen zou ik daar nu profijt van hebben gehad in 'Het zilveren goud', maar ook zou ik weten welke platen ik werkelijk 'mis'. Ik ben enkele (en misschien wel meer dan enkele...) platen kwijtgeraakt. In januari heb ik het bijvoorbeeld nog gehad over 'Heighdy-Ho Princess' van Neon Philharmonic. Ik heb de Engelse demo nog wel in mijn mandje op Discogs gelegd, maar ben er niet aan toe gekomen om hem ook af te rekenen. Omdat ik ergens de hoop koester dat de plaat nog eens zal opduiken binnen mijn huisje. Het grootste gedeelte van 'Het zilveren goud' in 1996 gaat over platen die ik vóór 1996 heb gekocht, maar waar ik niet precies weet te herinneren wanneer. April staat wat dat betreft in het teken van de fancy fairs in maart en april. De Sneker Veemarkthal wordt tweemaal per jaar verhuurd aan een kerk: De gereformeerde kerk in maart of april en de hervormde kerk in oktober. Het loopt van vrijdagmiddag tot en met zaterdagmiddag. Ik weet niet waar het aan ligt maar de gereformeerden hebben doorgaans de leukste platen. Bij de meeste platen kan ik anno 2021 geen jaartal meer plakken en dus komen ze deze maand voorbij in 'Het zilveren goud'. Ik trap echter af met twee singles die ik aanvankelijk, vreemd genoeg, niet in de lijst heb staan, maar die helemaal van april 1996 zijn en verband houden met het eerste verhaaltje.

Ik heb de Solex in de winter een hele tijd niet gebruikt en kan me onmogelijk herinneren waarom. Als het voorjaar aanbreekt kan het beestje weer volop aan de bak. Er is bijna ieder weekend wel een toertocht ergens in het land. Desondanks richt ik me het meeste op de lokale tochten waar ik op eigen houtje naartoe kan rijden. Zo wordt deze zaterdag een tocht verreden vanuit Nieuwehorne. Dat is slechts een paar kilometer achter Heerenveen en 'peanuts' voor mij als Solexrijder. Het is een stralend mooie zaterdag. Zelfs een beetje warm met de lange leren jas aan, maar we gaan uiteraard in stijl! Ik moet iets van de planning hebben meegekregen. Ik weet niet meer precies waar we zijn maar ik raak door een klein ongemakje een beetje achterop. Tot overmaat van ramp is even verderop een kruispunt en ik weet niet welke kant mijn collega-rijders zijn op gegaan. Ik gok dan maar richting Fochteloo want ik weet dat we daar een lunch zullen hebben. Terwijl de andere rijders nog een flink stukje om moeten rijden, zit ik al op het terras aan mijn eerste bakje koffie. De rest van de ploeg volgt een half uur later.

De Solex is niet helemaal probleemloos deze middag. Ik herinner me ook nog een akkefietje in de buurt van Makkinga. Deze toertochten zijn allemaal generale repetities voor de aankomende Elfstedentocht en ik weet nog dat ik zo'n verwijt krijg van iemand van de leiding. De eerste Elfstedentocht is niet echt een succes geweest voor mij. Ik heb van Leeuwarden tot en met Sloten in de bezemwagen gezeten en de rest van de tocht op een geleende Solex van de club moeten volbrengen. Mijn eigen Solex heeft dus nog wel wat aandacht nodig voor Pinkstermaandag.

De vrijdag vóór deze tocht ga ik naar de kringloopwinkel in Sneek en koop een paar platen. De twee eerstgenoemde singles staan mij daarvan het helderste bij. Ik geloof dat Long John zelfs samen met Bruce in het fotohoesje zit. De overige singles heb ik door de jaren heen (en misschien ook wel in 1996) op de fancy fair van de gereformeerde kerk gekocht.

2452 Let The Heartaches Begin-Long John Baldry (NL, Pye, 1967)
2453 I'm Backing Britain-Bruce Forsyth (NL, Pye, 1968)
2454 Easy Lover-Philip Bailey & Phil Collins (NL, CBS, 1984)
2455 Gina Lollobrigida-Tony Bass (NL, Delta, 1969)
2456 Mount Vernon And Fairway-The Beach Boys (NL, Brother/Reprise, 1973)
2457 I Love The Nightlife-Alicia Bridges (NL, Polydor, 1978)

Bruce Forsyth is een gigant in de Engelse showbiz als quizmaster. In 1968 wordt de Engelse consument zoveel mogelijk aangespoord om het nationaal product aan te schaffen en Forsyth neemt dit plaatje op om het op de radio te promoten. Waarom zoiets in Nederland is uitgebracht is nog altijd een mysterie? Overigens is Bruce de vader van Julie Forsyth. Zij zal in de jaren zeventig deel uitmaken van Guys & Dolls en in de jaren negentig ons terroriseren met hobbelpaardencountry-duetten met Dominic Grant. The Beach Boys is eigenlijk een mini-LP op 7"-formaat en 33 toeren. Het komt als bonus mee in de elpee 'Holland'. Dus hetzelfde soort plaatje als Stevie Wonder van een paar weken geleden, alleen heb ik 'Holland' dan weer niet in de verzameling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten